УПОЗОРЕЊЕ: Потопи и оркански вјетрови биће све страшнији

Блиц
УПОЗОРЕЊЕ: Потопи и оркански вјетрови биће све страшнији

Након апокалиптичних сцена какве су се могле видјети у понедјељак и уторак у Београду, али и другим градовима Србије, метеоролози најављују нове топлотне таласе и високе температуре које ће прелазити и 38. подјељак.

Неминовно, поставља се питање да ли можемо поново да очекујемо олује које чупају дрвеће из коријена, односе дијелове кровова и фасада и бујице које пред собом носе аутомобиле и немилосрдно продиру у стамбене просторе. Према ријечима стручњака још разорније олује су тек пред нама.

"Након кише дође сунце" није само оптимистична изрека, већ и реално стање какво нас очекује већ у наредним данима с обзиром на то да су метеоролози најавили да нас разведравање и температуре преко 30 степени очекују већ од викенда.

Да ли ће бити суперћелијских олуја

Ипак, нема много простора за оптимизам у погледу дугорочније временске прогнозе сматра метеоролог Иван Ристић.

Како је навео за "Блиц ТВ", Србију ће поново захватити тропски талас. Додаје да смо имали среће да нас суперћелијска олуја заобиђе, међутим, не значи да ће то бити случај и у будућности.

- Температура мора на Јадрану, која је још увијек око 25 степени Целзијуса нас је спасила. Али ако настави да расте и ако се понове овакве метеоролошке ситуације, може доћи до суперћелијске олује и орканских вјетрова до 200 километара на час, што је дупло јаче него што је било - рекао је Ристић.

Тропско вријеме већ од викенда

- За викенд нас очекује и преко 30 степени Целзијуса. Најважније је да се завршава овај балкански монсун и да ћемо поново ући у наше класично љетње вријеме са више сунца и изолованим пљусковима. Температура ће поново ићи између 30°C и 35°C - навео је Ристић.

То потврђује и најава метеоролога-аматера Марка Чубрила који је на свом Фејсбуку објавио да ће долазећег викенда бити постепено све топлије и од око 7. јула почиње нови топао талас који би могао потрајати све до око 15. јула или који дан дуже.

- Послије 11. јула би било ријеђе појаве пљускова. Нема начина да се унапријед предвиди гдје ће се пљускови појавити и које ће снаге бити - навео је

Чубрило уз напомену да су сви изнесени подаци и процјене резултат његове обраде и тумачења нумеричких модела, док за званичне информације препоручује праћење државних прогностичких завода.

Афрички антициклон, па нове непогоде у августу

Како наводи Иван Ристић, температура ће у наредним данима ићи између 30-35 степени, биће изолованих пљускова, а у трећој декади јула опет долази афрички антициклон.

Стиже нам поново врел афрички ваздух и температуре ће ићи око 40 степени Целзијуса. Почетком августа могуће је да се понове овакве непогоде.

- Пратићемо ситуацију како се буде развијала, али до краја јула би требало да буде много мање кише и право љетње вријеме - додао је овај метеоролог.
Суперћелијске олује биће свакодневица

Метеоролог РХМЗ-а Миленко Јовановић истакао је да су непогоде које су захватиле Србију посљедњих дана појава коју ћемо чешће виђати у будућности, али то не значи да ће оне толико напредовати да нећемо моћи да живимо од њих.

Нагли продор хладног ваздуха на већ добро загријану атмосферу доноси невријеме, објашњава кратко и јасно метеоролог Миленко Јовановић.

Међутим, како додаје, чешће суперћелијске олује заправо значе добро развијени грмљавински облак кумулонимбус, који траје некад дуже, некад краће.

- То није ништа што до сада није постојало, али то сада када се каже, значи катаклизма! - објашњава Јовановић.

Како истиче и раније је било овако екстремних метеоролошких појава, само смо ми данас осјетљивији.

- Било је и раније екстремних метеоролошких појава. Осјетљивији смо, јер живимо у цивилизацији. Да се ово десило на селу не би било проблема. Овдје нема земље да то апсорбује, нема зеленила. Бетон и асфалт не упијају воду, тако да је све то дало ефекат непогоде - објашњава метеоролог Јовановић.

Климатолози упозоравају: Биће све разорније

С друге стране, климатолог Владимир Ђурђевић недавно је објаснио да ће невремена попут оног које је погодило Београд с годинама постати све страшнија.

То је, према његовом објашњењу, посљедица глобалног загријавања које доводи до тога да су падавине екстремније и да се стварају јача олујна невремена.

- Основни разлог је зато што је атмосфера у просјеку топлија за један степен, што значи да у ваздуху потенцијално можете имати један проценат више водене паре. Водена пара је главни извор енергије за све ове разорне појаве и олујна невремена. Кад олујни систем има на располагању више водене паре онда он може да развије јаче вјетрове у својој околини, може да продукује већу количину падавина за краће вријеме, може да продукује веће количине града и више грмљавине и тако даље - казао је он.

Он је напоменуо да у топлијој атмосфери, као што је данас, могу да се очекују разорније олује које ће се чешће појављивати.

- Ово што нам се дешава није случајно већ је посљедица тога што се клима промијенила. Ово је ново стање на које треба да се навикнемо и које ће у будућности вјероватно да се погорша. Нећемо остати на овоме него ћемо вјероватно виђати још разорније олује од ових које се дешавају задњих неколико година - објаснио је овај климатолог.

Да ли је ово била суперћелијска олуја?

Према Ђурђевићевим ријечима, само запослени из Републичког хидрометеоролошког завода могу да кажу да ли је Србију погодила суперћелијска олуја.

- Они имају праћење радаром на основу ког може да се утврди да ли је била суперћелијска олуја или није. Да би човјек могао да зна да ли је суперћелијска олуја треба да постоји осматрање вјетра у њој који се уочава уз помоћ радара. То је једно врло специфично осматрање како изгледа циркулација у том систему и пошто то не може да се види на сервисима који су доступни онда је обичним људима или онима који прате олује тешко да то процјене. Једини који може поуздано да каже јесте Републички хидрометеоролошки завод који могу да виде слике како изгледа поље струјања у самој олуји - објаснио је он.

Истакао је да није битно да ли је олуја била суперћелијска јер је свакако била јака и имала је карактеристике најснажнијих олуја.

- Можда је била такозвана вишећелијска олуја, постоје и такве олује. Постоје и други типови олуја који су подједнако опасни као и суперћелијска олуја. Посљедице су јасне. Радило се о врло снажном невремену, сложеном, колективном систему који је прелазио преко наше земље, хладном фронту и такве ситуације исто могу да проузрокују јаке вјетрове, велику количину падавина, град и тако даље - прецизирао је.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана