Полиција упозорава на све чешће преваре: Новац краду путем лажних мејлова

СРНА
Полиција упозорава на све чешће преваре: Новац краду путем лажних мејлова

САРАЈЕВО - Федерална управа полиције /ФУП/ упозорила је да на све чешће интернет нападе техником такозване преваре БЕЦ којима су изложена физичка и правна лица у БиХ и позвала све компаније и организације на додатан опрез у пословању.

Из ФУП-а су позвали компаније и организације да изврше додатну ауторизацију и аутентификацију пословне кореспонденције, уколико примијете сумњиве активности у комуникацији мејлом, са елементом иностраног плаћања, посебно у дијелу захтјева за промјеном кодова ИБАН и СВИФТ.

ФУП наводи да је у претходна два мјесеца успио да спријечи настанак штете, односно изврши поврат новца у два наврата у износу од око 1,5 милиона КМ, као посљедицу покушаја ове преваре.

Преваре БЕЦ представљају софистициране нападе који циљају привредне субјекте, при којим лице користи лажне мејл адресе с циљем пресретања електронске кореспонденције.

Крајњи циљ је да преварант увјери жртве у легалност промјене начина плаћања, под изговором хитности, мијењајући легалне инструкције за плаћање у дијелу СВИФТ и ИБАН са његовим инструкцијама за плаћање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана