Упознајте Бранку Дакић, једину жену специјалисту дјечије хирургије у Српској

ГС
Упознајте Бранку Дакић, једину жену специјалисту дјечије хирургије у Српској

ТРЕБИЊЕ- Одговорна, пожртвована, жељна знања и нових достигнућа докторка Бранка Дакић оборила је тезу да је дјечија хирургија, као специфична област медицине, резервисана углавном за мушкарце.

Једина је жена специјалиста дјечије хирургије у Републици Српској. Запослена је у бијељинској болници "Свети Врачеви".

Са скалпелом у руци у операциној сали спашава дјечије животе. То је њена животна мисија, којој је посветила године учења.

- Наш посао је изазов сам по себи, помоћи некоме, ријешити његов проблем и видјети послије тога његово насмијано и срећно лице је и више него довољно, потврда да се све то исплати и да је то заиста вриједно - каже специјалиста дјечије хиругине у болници "Свети Врачеви ", др Бранка Дакић.

Спонтаност и људскост препознају и мали пацијенти, а посебно њихови родитељи.

- Све похвале за докторицу и желим јој све најбоље и пуно успјеха, драго ми је што једна таква особа има за нашу дјечицу, да што мање посла има али све похвале - рекла је Сања Маринковић.

Додатно знање добијала је и од свог првог ментора и дирекотора бијељинске болнице др Микајла Лазића који је 18 година био једини дјечији хирург у овој здравственој установи.

- Др Бранка је изузетан љекар, да не помињем њен просјек и као студента 9, 7 што је показатељ вредноће и њеног односа према послу и врло предана и као др и као човјек, није јој тешко ништа урадити и у пола ноћи дочи чак и када није приправна да дође да помогне мени изузетан доктор - истакао је в.д. директора ЈУ "Свети Врачеви" Бијељина, Микајло Лазић.

Стално се усавршава, али и настоји да на Одјељењу дјечије хирургије уведу нови оперативни захвати који до сада нису рађени. У томе има подршку од еминентних хирурга из Београда.

- То су професори Радоје Симић са Института за мајку и дијете у БГ и проф. Синиша Дучић са Универзитетске дјечије клинике. Ми имамо ту могућност да пацијентима којима је неопходан њихов третман омогућимо њихов долазак и онда они овдје обављају те операције уз нашу асистенцију - каже специјалиста дјечије хиругине у болници "Свети Врачеви", др Бранка Дакић.

Посао дјечијег хирурга је веома захтјеван, а тај пут још је тежи женама, које морају пронаћи баланс између посла и породице.

Љубав супруга и сина су додатни мотив и подршка за докторку Бранку Дакић за све што жели постићи у будућности како би оставила и свој лични печат на унапређењу дјечије хирургије, пише РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана