Упокојила се мати Теодора, игуманија Манастира Грачаница

Срна
Foto: Срна

ГРАЧАНИЦА- Мати Теодора, игуманија Манастира Грачаница, преминула је рано јутрос у Клиничко-болничком центру у Београду у 83. години.

Из овог манастира су навели да ће Његово преосвештенство епископ рашко-призренски Теодосије сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију, а потом опијело.

Игуманија Теодора /световно Милана/ Жарковић рођена је 4. маја 1940. године у селу Ракља код Александровца Жупског у породици која је дала деветоро монаха и монахиња.

Замонашила се у дванаестој години, уз очев благослов, када је отишла у манастир Мрзеница гдје је остала краће вријеме.

Из манастирског сестринства Грачанице кажу да је мати Теодора нешто касније прешла у манастир Руденица, одакле је 1955. године уз благослов тадашњег патријарха српског Германа, заједно са сестром и игуманијом Татјаном, прешла у Манастир Грачаница.

Након четири године искушеништва у манастиру Грачаница, уочи манастирске храмовне славе Велике Госпојине, блаженопочивши патријарх српски Павле ју је монашио у чин расе, гдје добија име Теодора, а њена сестра од тетке добија име Тавита, која је данашња игуманија манастира Светог Николе Својново.

У манастиру Грачаница, мати Теодора као настојница унаприједила је манастирску економију, посебно виногорје и пчеларство, по чему је посебно била позната у централном дијелу Косова.

Епископ рашко-призренски Теодосије на дан Светог Георгија 6. маја 2020. године у Манастиру Грачаница доделио је схимонахињи Теодори чин игуманије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана