Уплаћен милион КМ општинама које је похарало невријеме: Новац стигао, штета још на процјени

Анита Јанковић Речевић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Домаћинства у Модричи, Српцу, Вукосављу и Новом Граду, чије су куће и усјеви недавно страдали у олујном невремену, могу рачунати на новчану помоћ приликом санације штете јер је Влада РС за те намјене општинама уплатила милион КМ.

Снажан вртложни вјетар, праћен олујном кишом похарао је средином прошле седмице неколико србачких села, оставивши за собом сабласне слике полупаних аутомобила, кућа без кровова, почупано дрвеће и готово са земљом сравњене пољопривредне културе. Само неколико дана раније слична судбина задесила је и становнике Модриче, када је град величине ораха нанио огромну штету на објектима, воћњацима и усјевима пшенице, јечма, кукуруза, али и повртарских култура. Невријеме је тада проблеме донијело и Новом Граду и Вукосављу.  

Са циљем превазилажења посљедица елементарних непогода Влада РС јуче је општини Србац уплатила 450.000 КМ, Модричи 350.000, те Вукосављу и Новом Граду по 100.000 КМ. 

- Средства су обезбијеђена из Фонда солидарности Српске за штету коју су ове општине претрпјеле на покретној и непокретној имовини, као и за губитак приноса пољопривредних култура - саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Начелник Српца Млађен Драгосављевић каже за “Глас” да још није познато колику је тачно штету невријеме нанијело овој локалној заједници. 

- Комисија за процјену штете на објектима завршила је теренски дио посла, а обрачунски би требало да буде готов до краја седмице када ћемо знати висину причињене штете. Имамо око 90 захтјева само о питању објеката, међутим када је ријеч о пољопривредним усјевима штета је немјерљиво већа па комисија има још много посла на терену - казао је Драгосављевић. 

Он је нагласио да је причињена штета засигурно већа од износа који им је донирала Влада РС због чега ће настојати да што праведније расподијеле средстава, по строго утврђеним критеријумима. 

- Нажалост, имамо слична искуства из 2019. године када је Србац задесило олујно невријеме још већих размјера па ћемо те критеријуме на неки начин покушати примијенити и у овом случају - казао је Драгосваљевић и захвалио Влади на помоћи, наводећи да општина тренутно није у могућности да новчано помогне домаћинствима која су претрпјела штету.  

Процјена штете није завршена ни у Модричи, а начелник те општине Јовица Радуловић каже да је пристигло око 1.700 захтјева.

- Очекујем да до краја седмице, иако је рок почетком јула, добијемо процијењену висину штете након чега ћемо заказати сједницу Скупштине општине и одборницима предочити извјештај. Након усвајања извјештај ћемо доставити Влади РС чија средства су већ на нашем рачуну. Циљ нам је да идемо што прије у реализацију, да видимо колико процената ће људи добијати јер износ који је Влада уплатила није довољан. Са ресорним министарством ћемо договорити начин расподјеле - казао је Радуловић. 

И он је истакао да у општинском буџету нема новца за санацију штете. 

- Размишљали смо ако буде потребе, када будемо имали процјену штете, да идемо на уштеде на другим ставкама. И да можда износ намијењен за субвенције пољопривредницима, који је већи од 200.000 КМ, усмјеримо у том правцу. Скупштина мора донијети одлуку о томе - рекао је Радуловић и додао да су се обратили и Влади ФБиХ за помоћ на основу захтјева повратничких мјесних заједница које су погођене невременом те да очекују да ће им изаћи у сусрет.

Уплаћени износи по општинама ( у КМ)

Србац           –  450.000

Модрича       – 350.000 

Вукосавље   – 100.000 

Нови Град    – 100.000 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана