Уписна грозница тресе будуће бруцоше

Данијела Бајић
Уписна грозница тресе будуће бруцоше

БАЊАЛУКА - Да је уписна грозница на високошколским установама широм Српске почела тврде у студентским службама, чији су телефони посљедњих дана усијани од позива будућих бруцоша, који желе да заблистају на пријемном испиту и упишу се на жељени факултет, а да би се што боље припремили, многи посежу и за додатним инструкцијама.

Припремна настава за ученике завршних разреда гимназија и средњих школа на већини високошколских установа биће одржана неколико седмица пред пријемни испит, који је ове године планиран 1. јула, а има и оних који су већ почели да будуће бруцоше спремају за полагање.

Припремну наставу већ похађају они који планирају да своје знање надограде на Електротехничком факултету у Бањалуци, док би за нешто више од мјесец требало да почне и на Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету (АГГФ).

Декан АГГФ- а у Бањалуци Саша Чворо казао је за “Глас Српске” да ће и ове године за припремну наставу од 20 часова бити потребно издвојити око 120 КМ.

- Припрема ће бити организована за математику и перцепцију простора, два предмета која буду на пријемном испиту - рекао је Чворо.

Декан Природно-математичког факултета (ПМФ) Бањалука Радослав Декић истакао је да ће припремна настава, која је и ове године бесплатна, бити организована из математике и хемије.

- Додатни часови из тих предмета почињу 11. маја. Средњошколци се масовно интересују, како телефонски тако и приликом промоције нашег факултета у школама - казао је Декић.

Ништа мања уписна еуфорија не влада ни на факултетима Универзитета у Источном Сарајеву. Декан Економског факултета у Палама Марко Ђого казао је да, с обзиром на то да су поједноставили упис, већ неко вријеме не организују класичну припремну наставу, него будућим бруцошима нуде информатор, који издају сваке године и кошта око десет КМ.

- Сви заинтересовани информатор могу наћи и на интернету, а обухвата 60 одсто питања која буду на пријемном испиту. Заиста нема потребе за припремном наставом, јер сматрам да сада сви могу сами да се припреме за полагање - казао је Ђого.

Седам дана пред пријемни испит прилику да усаврше стечено знање будућим бруцошима пружиће и Машински факултет у Источном Сарајеву. Продекан за наставу и студентска питања на овом факултету Саша Продановић истакао је да припремну наставу организују тек тада да средњошколци из удаљенијих мјеста не би морали више пута долазити и излагати се додатном трошку.

- Припремна настава ће бити организована из математике и бесплатна је - казао је Продановић.

Како дани одмичу, тако све више посла имају и студенти, као и професори који приватно држе инструкције, првенствено из математике. За 90 минута, колико најчешће траје један њихов час, потребно је издвојити најмање 40 КМ. +

Промоција

Радослав Декић је истакао да и ове године у плану имају дан отворених врата.

- То је идеална прилика да се средњошколци више информишу о свих осам студијских програма на нашем факултету - казао је Декић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана