Уписна грозница на јавним универзитетима у Српској: Уз добру припрему лакше до индекса

Данијела Бајић
Уписна грозница на јавним универзитетима у Српској: Уз добру припрему лакше до индекса

БАЊАЛУКА - Уписна грозница на високошколским установама широм Српске полако почиње, а да би надоградили знање и боље се спремили за пријемни испит већина јавних факултета будућим бруцошима на располагање је ставила припремну наставу, која је углавном бесплатна.

Припремна настава за ученике завршних разреда гимназија и средњих школа на већини високошколских установа одржава се неколико седмица пред пријемни испит, који је планиран крајем јуна, а има и оних који су већ почели да будуће бруцоше спремају за полагање пријемног испита.

Припремну наставу већ похађају они који планирају да своје знање надограде на Природно-математичком факултету (ПМФ) у Бањалуци.

Према ријечима продекана за наставу на ПМФ-у Радослава Декића припремна настава из математике је почела, одржава се суботом и бесплатна је за све заинтересоване.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић истакао је да ове године почетком јуна организују припремни наставу из математике.

- Припремна настава траје 30 часова и могу сви да је похађају, без обзира на то на који ће се факултет уписати. Ученици завршних разреда средњих школа, који планирају да наставе даље, имаће довољно времена да савладају градиво које ће бити на пријемном испиту - казао је Поповић.

Додао је да је на овом факултету припремна настава, коју ће изводити професори математике, бесплатна.

- Заинтересовани средњошколци имају могућност да се пријаве путем веб странице факултета, гдје осим обрасца за пријаву могу наћи материјале и погледати промотивни видео о томе зашто се уписати управо на овај факултет - истакао је Поповић.

Декан Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци Саша Чворо казао је да је припремна настава на овој високошколској установи планирана у периоду од 15. маја до 16. јуна те да ће бити изведена кроз 20 часова или пет седмица, док је цијена по области 120 КМ.

Додао је да ће ову врсту наставе бити могуће пратити онлајн.

Декан Медицинског факултета Фоча Дејан Бокоњић је казао да ова високошколска установа нема класичног програма за припрему наставе, али да сви заинтересовани средњошколци у мају и јуну могу доћи на предавања из хемије или биологије.

- Важно је да се само на вријеме јаве да бисмо могли да се организујемо - рекао је Бокоњић.

Упис

Конкурс за упис нове генерације студената на јавним универзитетима биће објављен 7. јуна на интернет страници и у дневним новинама, док је полагање пријемног испита предвиђено за 26. јун. Пријем докумената за упис студената у новој академској 2023/2024. години планиран је од 19. до 23. јуна, а упис примљених кандидата је планиран од 3. до 7. јула. Конкурс за упис у другом уписном року биће објављен 16. августа, док пријем докумената за полагање пријемних испита траје од 28. августа до 1. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана