Универзитети из Српске јачају позиције у свијету

Данијела Стоканић
Универзитети из Српске јачају позиције у свијету

Бањалука - Да су јавни универзитети у Српској радили на унапређењу квалитета и присуству на интернационалним академским дешавањима показује најновија Вебометрикс ранг-листа свјетских универзитета, на којој су ове високошколске установе за годину побољшале пласман за по више од хиљаду мјеста.

Универзитет у Бањалуци ове године заузео је 3.546. мјесто у свијету, што значи да је узнапредовао за 1.743 мјеста.

Универзитет у Источном Сарајеву, који је лани био готово 8.000. у свијету дошао је на 6.186. мјесто.

На Универзитету у Бањалуци истичу да је руководство ове установе прије више од годину предузело конкретне мјере да се видљивост радова професора са Универзитета региструје и на Вебометрикс листи.

- Сви професори са Универзитета своје радове потписују не само са факултетским него и са универзитетским и-мејл адресама. Управо је то допринијело бољој видљивости и помјерању за 1.743 мјеста - казали су у овој високошколској установи.

Додали су да ће у наредном периоду још више унаприједити активности да би заузели још боље мјесто.

Вршилац дужности ректора Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић каже да је овогодишњи пласман само почетак, те да ће се потрудити да се догодине на овој ранг-листи помјере за исто, ако не и више мјеста.

- У протеклих неколико мјесеци смо рашчистили двојне радне односе и средили сав наставни процес, који се сад беспријекорно одвија. У наредном периоду акценат ћемо ставити на научноистраживачки рад, јер се то посебно вреднује. Много тога ћемо урадити у овој години, не само да бисмо били што бољи на Вебометриксовој ранг-листи него и да би наши студенти били задовољнији - казао је Пашалић.

Вебометрикс приликом креирања ранг-листе у обзир узима колико је неки универзитет присутан на вебу, односно да ли има свој веб домен, подстранице, мултимедијалне фајлове, научне радове и слично. Аутори овог истраживања сматрају да је веб присуство поуздан индикатор глобалног утицаја и престижа универзитета и користе четири индикатора рангирања, а то су присуство, утицај, отвореност и квалитет.

Најбољи у свијету

Првих 26 мјеста у свијету на Вебометрикс ранг-листи заузимају углавном амерички универзитети. Први је Харвард, који већ годинама држи ту позицију, одмах послије њега је Универзитет Станфорд, а у стопу их прати Масачусетски технолошки институт (МИТ).

Када су у питању европски универзитети најбоље рангиран је Технички универзитет у Цириху, који се ове године нашао на 27. мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана