Бањалучки Универзитет угостио 15 студената Ћингхуа универзитета из Пекинга

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин угостио је данас у Бањалуци 15 студената и двоје професора докторских студија политикологије на престижном Ћингхуа универзитету из Пекинга, а на састанку је истакнута одлична сарадња Републике Српске и Кине.

Гајанин је нагласио да овај сусрет представља још један искорак Универзитета у Бањалуци у сарадњи са водећим универзитетима из Кине.

“У посљедњих неколико година успјешно сарађујемо са бројним универзитетима, а нарочито водећим универзитетима из Кине”, рекао је Гајанин новинарима.

Директор Конфуцијевог института Универзитета у Бањалуци Љиљана Стевић истакла је да је Ћингхуа универзитет основан 1911. године и да је најбољи у Кини.

“Ово је изузетна прилика за Републику Српску и за наш универзитет да се повежемо са оваквим универзитетом и да остваримо сарадњу”, нагласила је Стевићева.

Професор на Ћингхуа универзитету Чен Шилиу рекао је да је почаствован посјетом бањалучком Универзитету, што представља прилику за продубљивање сарадње.

“Знамо да је Универзитет у Бањалуци један од напрестижнијих у БиХ. Надамо се да ћемо овом посјетом још више продубити заједнички рад два универзитета да више сарађују на пројектима”, истакао је Чен.

Студент докторских студија на Ћингхуа универзитету Ванг Ђинг Ји рекла је да су студенти заинтересовани за сарадњу кроз разне пројекте са Универзитетом у Бањалуци и Републиком Српском.

“Чули смо лијепе ствари о Бањалуци и Републици Српској. Радујемо се прилику што ћемо чути више о Универзитету у Бањалуци и да упознамо град и људе”, рекла је Ванг.

Доцент на Факултету политичких наука Нина Сајић одржала је предавање за студенте из Пекинга о теми “Република Српска, БиХ, и сарадња са Кином у оквиру иницијативе 'Појас и путћ'”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана