UniCredit подржава Сат за планету Земљу 17. годину заредом

Г.С.
UniCredit подржава Сат за планету Земљу 17. годину заредом

У суботу, 23. марта у 20.30 часова, UniCredit ће угасити свјетла на шездесет минута у 33 зграде у десет земаља Групе те на тај начин обиљежити Сат за планету Земљу, седамнаесту годину заредом. UniCredit у Босни и Херцеговини ће се придружити акцији гашењем свјетла унутар и на Управним зградама у Бањaлуци, Сарајеву и Мостару.

Од свог почетка 2007. године, Сат за планету Земљу познат је по симболичном тренутку "гашења свјетла", иницијативе покренуте од стране Свјетског фонда за природу (WWF), при чему појединци из цијелог свијета гасе расвјету како би показали симболичну подршку те подигли свијест о еколошким проблемима који утичу на планету.

Прошле године, више од 410.000 сати је посвећено нашој планети у оквиру ове акције, а подршка је стигла из 190 земаља и регија.

Ове године, Сат за планету Земљу наставља проширивати свој фокус даље од гашења свјетала...

Позивом "Искључи. Посвети сат за Земљу", WWF ће искористити Сат за планету Земљу како би истакнуо губитак приодних ресурса и климатску кризу, подстичући акцију и заговарајући хитне промјене.

Фиона Мелросе, директорица за стратегију Групе и ESG у UniCreditу, изјавила је: "Учествујемо у Сату за планету Земљу сваке године јер знамо да организације попут наше морају бити примјер у предузимању заједничких акција против климатских промјена и губитка природног околиша. Наша преданост нашим заједницама, нашим људима и нашем планету далеко надмашује једноставно испуњавање обрасца - ESG начела који представља један од пет стратешких императива наше дугорочне стратегије UniCredit Unlocked и који уграђујемо у све што радимо. У те сврху, недавно смо објавили наш први план прелаз на Нет Зеро, који истражује како интегрисати таква разматрања у све наше основне пословне активности, укључујући управљање нашим властитим еколошким отиском."

Широм земаља у којима дјелује, UniCredit се одлучно труди смањити свој директан и индиректан утицај на околиш те активно учествовати у зеленој транзицији Европе.

Придруживањем Net Zero Banking Alliance -у (Алијанси банака за нето нулте емисије) у 2021. години, банка је поставила циљеве нето нултих емисија за 2030. годину за властите емисије и за 2050. годину за портфолиј финансираних емисија.

Од тада, додатно је поставила циљеве за 2030. годину како би смањила финансиране емисије у три најугроженија сектора у свом портфолију кредита: нафта и плин, производња енергије и аутомобилска индустрија - додајући циљеве за сектор челика у првом мјесецу ове године.

Осим тога, UniCredit ради на смањењу свог еколошког отиска добијањем електричне енергије из обновљивих извора, побољшањем енергетске ефикасности својих објеката и центара података, подржавајући своје запослене одрживим рјешењима мобилности и набавком од еколошки прихватљивих добављача.

У исто вријеме, банка је смањила властите емисије гасова стаклене баште (опсег 1 и 2, на тржишту темељене) за 28% у односу на 2021. годину.

Између осталог, а како би одлучно показала како су ESG вриједности укоријењене у цијелој банци, UniCredit се придружио Finance for Biodivesity Pledge (Обвеза финансирања за биолошку разноликост), као прва банка из Италије на COP15.

"Наше активно учешће у Сату за планету Земљу представља још један корак према остваривању наше визије о одрживој будућности. Кроз различите иницијативе у којима учествујемо и које покрећемо, уједно подстичемо наше запослене да размишљају о животној средини те да малим промјенама навика заједно доприносимо љепшој и чистијој средини у којој живимо. Наша иницијатива за смањење емисије гасова стаклене баште и подршка заштити природе није само морална обвеза, већ и стратешка инвестиција у будућност нашег друштва, заједнице и планете. Кроз интегрисан приступ, транспарентност и одговорност, UniCredit ће и даље постављати стандарде у одрживом банкарству, остварујући позитиван утицај на друштво и животну средину." - изјавили су из UniCredit банака у Босни и Херцеговини.

Интегрисани извјештаји UniCreditа за 2023. годину детаљно описују како UniCredit намјерава стварати одрживу вриједност кроз вријеме под заједничким циљем Оснаживања развоја заједница, као и како прати утицај своје активности на природни капитал.

Више детаља можете пронаћи на посвећеној микространици овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана