Уницеф и Унеско у БиХ обезбиједили 229 лаптопа за најугроженије ученике

Srna
Foto: srna

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић данас је преузела 229 лаптопа које су Уницеф и Унеско у БиХ обезбиједили за основне и средње школе, те високошколске институције из Унско-санског и Западнохерцеговачког кантона и Републике Српске.

Лаптопе су уручили представници УН у БиХ, предвођени резидентним координатором Ингрид Мекдоналд, представником Уницефа Ровнак Кан, те вођом Канцеларије Унеска у Сарајеву Синишом Шешум.

Према подацима Уницефа и Унеска из 2020. године, близу 4.700 ученика основних и средњих школа нису имали приступ онлајн настави због недостатка ИКТ опреме и интернет конекције, саопштено је из Министарства цивилних послова.

Гудељевићева је истакла да треба унаприједити квалитет образовања, као и услове у којима се одвија наставни процес.

"Ови изазови су посебно били изражени када је пандемија била на врхунцу, као и у многим другим земљама широм свијета. Образовни системи у БиХ морали су брзо реаговати и практично преко ноћи прећи из директног и традиционалног у алтернативне облике наставе и учења", истакла је Гудељевићева.

Она је захвалила представницима УН, посебно Уницефу и Унеску на континуираној сарадњи и ангажману у осигуравању истог приступа образовању за све ученике, посебно за најугроженије. Мекдоналдова је истакла да су УН у БиХ посвећене подршци образовним властима, наставницима, ученицима и родитељима у приступу најновијим иновацијама у образовању и у затварању дигиталног јаза.

"Наш циљ је да ниједно дијете не остане без приступа образовању у БиХ", рекла је Мекдоналдова.

Шешум је рекао да кроз остварену сарадњу са компанијом "Мајкрософт" све надлежне образовне институције имају могућност набавке потребне опреме по повољним условима, чиме се остварују велике уштеде, а отвара могућност за набавку што већег броја опреме за дјецу из најугроженијих породица.

Лаптопи су обезбијеђени у оквиру пројекта "Осмислимо образовање поновно! Креирање квалитетнијег образовања за дјецу током и након ковид 19 кризе, с фокусом на најугроженије".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана