УНДП почео реализацију пројекта подршке Одрживости заштићених подручја

Srna
Foto: Ilustracija

САРАЈЕВО - Развојни програм УН /УНДП/ почео је провођење новог пројекта у БиХ под називом "Одрживост заштићених подручја" који финансира Глобални фонд за заштиту животне средине /ГЕФ/.

Главни циљ овог петогодишњег пројекта је да понуди одрживу алтернативу постојећем моделу управљања заштићеним подручјима у земљи ради смањења све већих посљедица климатских промјена на биолошку разноликост, саопштено је из УНДП-а.

БиХ је дом бројним ендемским, реликтним врстама и екосистемима, те је по биолошкој разноликости међу првих пет земаља у Европи.

Овим пројектом се настоји допринијети смањењу разлика између капацитета заштићених подручја и њихове све веће осјетљивости на нове пријетње, те потребе очувања биолошке и екосистемске разноликости, додаје се у саопштењу.

Пројекат ће понудити алате и инструменте за диверзификацију и унапређење одрживе туристичке понуде одабраних заштићених подручја и околних заједница.

То ће пружити подршку за обезбјеђивање финансијске одрживости и стварање развојних могућности које ће валоризовати јединствене природне вриједности без њиховог угрожавања.

Самим тим, велики потенцијал који БиХ посједује у смислу биолошке разноликости биће усмјерен ка развоју екотуризма који би укључио заштићена подручја, околне заједнице и "зелени" бизнис у нову туристичку понуду засновану на изузетним природним вриједностима.

Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Министарством просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске, Министарством трговине и туризма Српске, Министарством екологије и туризма ФБиХ, Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, Фондом за заштиту животне средине ФБиХ, као и са управницима заштићених подручја и партнерским јединицама локалне самоуправе широм БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана