Унаприједити сарадњу у области заштите животне средине

Срна
Foto: срна

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром заштите животне средине Србије Иреном Вујовић о унапређењу сарадње у области заштите животне средине.

На састанку је истакнуто да су БиХ и Србија потписале билатерални споразум о сарадњи у области заштите животне средине и одрживог развоја, те је указано на потребу додатног јачања и унапређења сарадње на корист грађана обје земље.

Састанку су присуствовали су и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, министар животне средине и туризма Федерације БиХ /ФБиХ/ Едита Ђапо, те директор предузећа "Хидроелектране на Дрини" Недељко Перишић, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Саговорници су сагласили да је у предстојећем периоду потребно дефинисати активности и планове с циљем заједничког наступа и аплицирања регионалних пројеката према међународним финансијским институцијама.

У саопштењу се додаје да је наглашена подршка прекограничној сарадњи општина из Републике Српске и Србије у области заштите животне средине, те је исказана спремност и могућност укључивања општина из Федерације БиХ /ФБиХ/ у ове процесе.

На састанку је било ријечи и о проблему плутајућег отпада на ријеци Дрини, при чему је закључено да рјешевање овог питања захтијева регионални приступ и озбиљну посвећеност с циљем заштите животне средине и здравља грађана.

С тим у вези, Кошарац је предложио да у јануару буде домаћин састанка надлежних министара из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе како би се разговарало о овом вишедеценијском проблему који пријети да изазове еколошку катастрофу, али и угрози производњу електричне енергије.

Кошарац је напоменуо да плутајући отпад представља не само еколошки проблем, него пријети да угрози стабилност енергетског сектора у Републици Српској.

Он је поздравио и подржао активности које су Република Српска и Србија предузеле на санацији плутајућег отпада у протеклом периоду, те нагласио потребу да се у рјешавање овог проблема активно укључе и надлежне институције у Црној Гори.

Кошарац је указао и на потребу регионалне сарадње када је у питању реализација обавеза проистеклих из усвојене Зелене агенде и Софијске декларације.

Он је констатовао да је Србија регионални лидер у овим процесима, те да је иницијатива "Отворени Балкан" добра платформа за регионално повезивање и у овом сегменту.

Учесници данашњег састанка изразили су висок степен сагласности када је у питању унапређење сарадње у области екологије, као и потребе активног рада на реализацији политика заштите животне средине и здравља грађана.

У том контексту договорено је одржавање периодичних састанака на министарском нивоу с циљем интензивирања сарадње у овим областима, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана