Унапређење система социјалне заштите у интересу корисника

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је данас да увођењем нових права из области социјалне заштите и значајним повећавањем издвајања за њихова остваривања, као и системским рјешењима показало јасну намјеру да унапређује и надограђује овај систем у најбољем интересу корисника.

Поводом објаве одлуке Владе Српске о оснивању Завод за социјалну заштиту у "Службеном гласнику Републике Српске", из ресорног министарства још једном подсјећају на оправданост оснивања овакве установе у Српској, као и на чињеницу да је област социјалне заштите од јавног интереса за Републику Српску.

"Оснивање овог завода дефинисано је Законом о социјалној заштити, као и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2022-2024. године, а да су средства за ову намјену планирана буџетом Српске за 2022. годину, што је све усвојила Народна скупштина Српске", наводи се у саопштењу.

Имајући то у виду, наглашава се, све процедуре и информације о потреби оснивања Завода за социјалну заштиту се јавно и правовремено и објављују.

Одлуком о оснивању Завода, која ступа на снагу 21. септембра, јасно су прописане даље процедуре.

Из Министарства подсјећају да је сврха оснивања ове установе, унапређење система социјалне заштите и стандарда остваривања права и пружања услуга корисницима система социјалне заштите.

Између осталог, наглашава се у саопштењу, намјера је да се оснивањем Завода за социјалну заштиту успостави стручна институција у области социјалне заштите која ће имати велики утицај на развојне правце дјеловања у овој области.

У Министарству истичу да овакав вид институције у области социјалне заштите одавно имају земље региона, укључујући и Србију, чији је завод у свом вишегодишњем раду итекако оправдао важну улогу у систему социјалне заштите.

Због тога је, подсјећају у Министарству, приликом оснивања овакве установе у Републици Српској успостављена стручна подршка и размјена искустава са Заводом за социјалну заштиту Републике Србије.

"Стручни радници у области социјалне заштите у Републици Српској указују на потребу за успостављањем институције која би се бавила и унапређењем стручног рада у пружању услуга, а имајући у виду и развој система и нових услуга за кориснике", истиче се у саопштењу.

Како се напомиње, током 2021. године обављено је истраживање "Анализа стања социјалне заштите Републици Српској са посебним освртом на посљедице изазване пандемијом ковид 19" Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности из Српске у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Српске.

"Једна од препорука у вези са институционалним капацитетима се односе на констатацију да је систем социјалне заштите Српске добро функционисао у пандемији ковида 19, те се наводи да Завод за социјалну заштиту још није успостављен, а да таква институција представља снажан ресурс система, који би требао да понуди системска рјешења за проблеме на терену", наводи се у саопштењу.

У анализи Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности из Српске се између осталог наводи и да би се оснивањем Завода за социјалну заштиту побољшао стандард остваривања права и пружања услуга корисницима система социјалне заштите.

Повећала би се и одговорност стручних радника који раде у области социјалне заштите, те би била дата могућност прибављања стручног мишљења Завода о појединим питањима из области социјалне заштите и социјалне политике, а које су од значаја за што ефикасније функционисање републичких органа или установа.

"Елаборатом о процјени оправданости оснивања Јавне установе социјалне заштите Завод за социјалну заштиту Српске, који је израдила радна група, као циљ оснивања будућег Завода дефинисано је боље функционисање система социјалне, породичне и дјечије заштите на подручју Српске кроз праћење, унапређење, планирање, подстицање развоја и обављање истраживачких и стручних послова у области социјалне заштите", наглашава се у саопштењу.

Као визија дефинисан је унапређен систем социјалне, породичне и дјечије заштите уз његово оптимално функционисање, који је у могућности да, уз подршку стручном кадру, одговори на потребе корисника, као и нове изазове које доносе промјене у друштву, а све с циљем боље доступности социјалне заштите грађанима Републике Српске.

У складу са свим наведеним, истичу из Министарства, као и детаљним стручним анализама које су претходиле одлуци Владе Српске и консултацијама са партнерским институцијама из области социјалне заштите Србије, стручни радници у социјалној заштити по овом питању дали су јасан и недвосмислен став.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана