УМЕК окупио излагаче из цијеле Српске "Квалитет производа наш највећи адут" ФОТО

Милош Васиљевић
Foto: Милош Васиљевић

БАЊАЛУКА - Удружење младих економиста (УМЕК) организује данас Фестивал домаћих производа, гдје се око 2.500 посјетилаца колико је прошло парком "Младен Стојановић" увјерило у квалитет аутохтоних делиција, а представило се више од 100 излагача из свих привредних дјелатности Српске.

Радиности, аутентични производи, винарије, крафт пиваре, дестилерија, сиране мљекаре те многа газдинства по чему је Српска препознатљива али и многи други нашли су своје мјесто у Бањалуци, за, како организатори воле да кажу "најукуснији дан у години" јер се на штановима нађе више од хиљаду производа.

Екипа "Гласа Српске" обишла је већину штандова и увјерила се да Српске не треба да брине када су домаћи производи у питању.

Прије тога, српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић  свечано је отворила Фестивал који, како каже постаје традиција.

- Домаћи производу су квалитет који нам је неопходан. Окрећемо се према домаћој производњи, а овај Фестивал настао је од стране младих да промовишу оно што је наше. Све то је потенцијал и треба га искористити - рекла је Цвијановићева.

Предсједник Удружења младих економиста Борислав Мандић рекао је да је ово посебан дан за све излагаче.

- Ово је шести Фестивал домаћих производа, поносан сам на све излагаче и госте, али и пројекат  "Купуј домаће, улажи у Српску". Сви заједно морамо улагати у промоцију наших производа јер имамо пуно тога понудити - рекао је Мандић.

А излагачи су са поносом дошли данас у Бањалуку. Из Добоја стигли су браћа Данијел и Дарко Митровић који за ''Глас Српске" наглашавају да им је ово први пут да учествују.

- Бавимо се прерадом дрвета, нешто је ручни рад, нешто ЦНЦ рад. Правимо даске за мезу, плате за сервирање па све до израде икона - рекао је Данијел Митровић.

Из прњаворске сиране ''Милановић" рекли су за "Глас" да је ово право мјесто и да се разумије мишљења.

- Људи су увијек вољели сир, тако је и данас, имамо неколике врсте аутохтоних сирева, а сви су добродошли да пробају наше делиције - рекао си из ове сиране.

Да се након сухомеснатих производа, посјетиоци мало и засладе заслужна је била, између осталих и бањалучка "Кифлица".

- Први пут гостујемо на Фестивалу, уживамо, људи долазе да пробају наше производе што нам је драго - рекли су из "Кифлице" за "Глас Српске".

 А заљубљеници у добру ракију најчешће требају отићи до Мајевице. Данас је било довољно посјетити парк "Младен Стојановић" јер су из Лопара у највећи град Српске дошли из дестилерија Епоха.

- Мајевица има идеалне услове за производњу ракије, а наша шљива је надалеко позната. Ово је наше треће дружење, а доћи ћемо и догодине - рекли су из дестилерије Епоха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана