Улична продаја дроге у Херцеговини све већа

Г.С.
Улична продаја дроге у Херцеговини све већа

Дроге је по Херцеговини на све стране, цвјета улична продаја, кажу у ПУ Требиње. Потражња је све већа па и број дилера расте.

Највише се тренутно узимају кокаин и спид, још одавно је популарна марихуана. Кокаин стиже са различитих страна, како из Црне Горе и Сарајева тако и директно из Западне Европе, причају у полицији. Некада је ово била дрога богатих, данас правила нема.    

– Кокаин можете да пронађете код неког грађевинског радника који читав дан данас радио на грађевини за дневницу а и исто тако и код најбогатијих слојева друштва –  рекао је Велибор Вукоје, начелник сектора крим-полиције у ПУ Требиње

Грам кокаина је од 120 до 150 марака, зависно од квалитета. Херцеговина је мала па се у њој све зна, за бијелим прахом посегну и они од којих се не би надали, причају у полицији. Оно што брине јесу дјеца.

– Некада сте препознавали прве конзументе негдје у средњој школи, други, трећи и четврти средње, сада се то може уочити и пронаћи код ученика основне школе. Нажалост –  појашњава Вукоје.

Са овим проблемом у Полицијској управи боре се годинама. 100 прекршаја и десетак кривичних дјела је годишњи просјек. У запљенама је највише марихуане, не фали ни осталих дрога.

– Ријеч је и о кокаину и о хашишу, амфетамина увијек има. Такође ПУ активно ради и на сузбијању плантажа тако да сваке године има 50, 100 па и више стабљика индијске конопље која је пронађена на подручју источне Херцеговине – истакла је Јована Цвијетић, портпарол Полицијске управе Требиње.

Дрогу није лако наћи. Начини на који се дрога шверцује су свакакви, у полицији кажу да су се свега нагледали, преноси АТВ.

– Све се може десити, све тјелесне шупљине се могу користити за сакривање опојних дрога, за пренос неких већих количина гута се одређена количина опојне дроге и тако се преноси. Када је у питању улична продаја то је невјероватно, у каменом зиду дилер оставља купцу –  каже Вукоје.

Само задњих дана полиција је пронашла килограм кокаина и више од 30 килограма марихуане. Дрога често уништи појединца а некада и читаву породицу зато ће полицијски акценат бити баш на овом проблему, поручују херцеговачки чувари реда. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана