Укинута ванредна ситуација у Српској

ГС
Укинута ванредна ситуација у Српској

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације, донијала је данас Одлуку о престанку важења Одлуке о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске, као и Уредбу о престанку важења Уредбе о начину извршавања мjера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

Свјетска здравствена организацијА је, на основу извјештаја Комитета за ванредне ситуације Међународних здравствених прописа, утврдила да ковид 19 више не представља јавно здравствену пријетњу од међународног значаја.

- Иако вирус корона и даље циркулише, закључено је да тренутне варијанте вируса нису повезане са већим ризиком од развоја тежих клиничких форми болести, те да ковид 19 тренутно не представља ванредан догађај који има ризик за јавно здравље других држава путем међународног ширења и који захтијева координисан међународни одговор - саопштено је из Владе Српске.

Институт за јавно здравство Републике Српске је, у складу са стабилном епидемиолошком ситуацијом и ставом Свјетске здравствене организације, доставио приједлог за престанак примјене ванредних мјера у Републици Српској, те предложио престанак важења ванредне ситуације, као и Уредбе о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења ковид 19.

Свјетска здравствена организација прогласила је 11. марта 2020. године пандемију болести изазване вирусом корона.

Ради превентивног дјеловања и спречавања ширења заразе тешким акутним респираторним синдромом вирус корона  и обољења узрокованог овим вирусом. Влада Републике Српске, на приједлог Републичког штаба за ванредне ситуације донијела је Одлуку о проглашењу ванредне ситуације за територију Републике Српске.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је Влада Српске данас ставила ван снаге одлуку о ванредној ситуацији у Републици Српској изазвану ковид вирусом јер је према процјени Института за јавно здравство Српске епидемиолошка ситуација изузетно стабилна.

Шеранић је рекао да у посљедњем шестомјесечном периоду није било значајних повећања епидемиолошких параметара у Републици Српској.

Подсјетио да је Свјетска здравствена организације донијела одлуку о ковиду 19 којом је речено да то обољење тренутно не представља ванредни догађај који има ризик за јавно здравље и да таква врста обољења не захтијева координисан међународни одговор.

-Више од двије и по године смо заједнички сви прошли пандемију вируса корона и сада су се створили предуслови како би се одлука о важењу ванредне ситуације, која је донесена поводом свега тога, ставила ван снаге - рекао је Шеранић.

Он је додао да је у наредном периоду битно суочити се са компликацијама које доноси пост-ковид стање јер је евидентно да у оквиру здравствених установа и дијагностике постоје стања која су везана за такву врсту обољења.

-Сада се на неки начин сусрећемо са посљедицама свега онога што смо преживјели у претходне три године, када смо заједно прошли кроз то. Стављени смо пред ново искушење и нове изазове. Неријетко смо излазили из зоне конфора и морали доносити одлуке које нису популарне, али су биле у интересу јавног здравства - рекао је Шеранић.

Он је захвалио свим грађанима Републике Српске на свему што су узорно чинили како би сачували свој и живот својих ближњих и суграђана.
-Никоме није било у томе лако, тога сам и ја свјестан и цијела Влада. Захвалност прије свега свим грађанима, а онда здравственим радницима, радницима у оквиру здравствене заштите и другим људима који су учествовали у пружању одговора и чињењу наших живота што је могуће нормалнијим у том једном `новом нормалном - навео је Шеранић.
Шеранић је нагласио да је вирус корона и даље присутан у Српској и узрокује оболијевања, али су то најчешће благе форме.
-Могућност компликација углавном је везана за оне групе становништва које имају одређене факторе ризика као што су хроничне болести и људи старије доби. Вакцинација и даље представља основну мјеру превенције и може да помогне у превенцији тежих компликација - рекао је Шеранић, додајући да вирус корона постаје вирус врло сличан грипу који ће имати сезонски карактер.
 

Због повећања броја заражених лица у Републици Српској, Народна скупштина Републике Српске је на посебној сједници донијела Одлуку о проглашењу ванредног стања за територију Републике Српске, a потом и Одлуку о укидању ванредног стања за територију Републике Српске, али је Одлука о проглашењу ванредне ситуације остала на снази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана