Укидање намета спас за привреднике

Милијана Латиновић
Укидање намета спас за привреднике

БАЊАЛУКА - Суспензија наплате путарине, прецизна евиденција расположиве радне снаге и увођење регреса и топлог оброка у пореска ослобађања онда када привредни субјекти не припремају самостално храну за раднике, неке су од мјера које је Привредна комора РС предложила Влади Српске у циљу растерећења привреде и стварања повољнијег пословног окружења.

На овај корак одлучили су се узимајући у обзир актуелну ситуацију узроковану сталним растом цијена сировина, репроматеријала и енергената. Управни одбор коморе предлаже измјене и допуне Закона о порезу на доходак по хитном поступку тако да се у пореска ослобађања уврсти регрес и топли оброк. Сматрају и да је због равноправнијег система опорезивања потребно дефинисати и увести платне разреде приликом опорезивања пореза на доходак, по узору на Хрватску и Словенију.

Једна од мјера подршке привреди била би, како су навели и суспензија наплате акцизе за путеве, као врсте индиректног пореза, те за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева до краја године, а на тај начин би се дјелимично ублажили негативни ефекти енергетске кризе који доводе до енормног скока цијена нафтних деривата.

- На тржишту рада евидентан је велики недостатак радне снаге у свим секторима привреде и неопходно је хитно увести промјене у систему вођења евиденције, тако да се прецизира број незапослених који су спремни да раде - навели су у Привредној комори.

Осим тога, у комори су истакли и да је потребно израдити закон о преради дрвета који би на адекватнији начин регулисао приоритетно снабдијевање шумским дрвним сортиментима домаћих прерађивача. Подсјећају и на неопходност примјене клаузуле о промјењивости цијене у поступку јавних набавки, а што је посебно значајно за грађевински сектор.

Осим тога, Управни одбор Привредне коморе не слаже се са начином измјене одлуке о најнижој плати у Српској за ову годину, те измјени одлуке о утврђивању увећања плате, висине примања по основу рада и висине помоћи радницима, којима су наметнута додатна оптерећења привредним субјектима без могућности достављања примједаба или коментара.

Економиста Марко Ђого каже да годинама није довољно улагано у технолошки напредак привреде и повећање продуктивности, па је и то један од разлога за тренутно стање у привреди.

- Минимална цијена рада се стално подиже, али је и даље прениска за животни стандард, али за привреду, посебно за нискоквалификоване дјелатности постаје велико оптерећење. У посљедње четири године минимална цијена рада повећана је 44 одсто. Много је коректније оно што Србија најављује, повећава се минимална цијена рада, али не на терет послодаваца већ кроз субвенцију државе. То би била основна мјера коју би код нас привреда требало да тражи. Само тако враћао би се новац становништву и растеретила привреда - рекао је Ђого.

Предсједник одбора Удружења превозника у међународном и међуентитетском друмском превозу Дејан Мијић рекао је за “Глас” да је то удружење још прије два мјесеца Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ упутило захтјев за укидање акциза, путарине и смањења ПДВ-а.

- УИО је то подржала, међутим даља процедура јесте да то усвоји Савјет министара, а од њих још нема одговора. Превозници су доведени у безизлазну ситуацију са оволиким поскупљењем горива у условима гдје је ограничен раст цијена наших услуга. Једино можемо очекивати помоћ наше Владе, а од Сарајева не очекујемо ништа - рекао је Мијић.

 Ванредно стање

У Привредној комори РС сматрају да би Влада требало да хитно приступи примјени принципа управљања у кризним ситуацијама, јер је тренутна ситуација блиска ванредном стању и посветити се формирању кризног менаџмента, у циљу хитног дјеловања и дефинисања мјера за ублажавање посљедица кризе.

- Рјешење може бити и у увођењу ванредног стања по узору на Мађарску - навели су у комори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана