УКЦ: Водећи свјетски торакални хирург одржао дводневни хируршки програм

Срна
Foto: срна

АЊАЛУКА - Водећи свјетски грудни хирург Дијего Гонзалез Ривас одржао је на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске дводневни хируршки програм током којег је заједно са љекарима Клинике за торакалну хирургију извео четири хируршка захвата.

Ривас је током четврте посјете УКЦ-у одржао и предавање о роботски асистираној торакоскопској хирургији. Он је истакао да му је драго што је поново гост УКЦ-а и да је дошао са идејом да се ураде најкомплексније операције уз минимални инвазивни приступ, што је најбоље рјешење за пацијенте.

"Причали смо о развоју роботског програма у УКЦ-у што би могли започети у блиској будућности и били би први роботски центар на Балкану, са тим што би акценат био на роботској торакалној хирургији", рекао је Ривас новинарима.

Он је изразио задовољство што је имао прилику данас да сретне пацијента кога је оперисао у УКЦ-у прошле године, при чему је одстрањен тумор из дисајних путева са поштедом плућа. "То је једна од најтежих операција у торакалној хирургији коју смо извели минимално инвазивним приступом кроз један мали рез", рекао је Ривас.

Он је похвалио тим љекара Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а који је, како је рекао, изградио врло високо развијену минимално инвазивну торакалну хирургију.

Начелник Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а Републике Српске Марко Кантар рекао је да је велика част да је на Клиници за торакалну хирургију гост највеће име грудне хирургије на свијету.

"Радимо и даље на прогресу, мислимо да смо тренутно најнапреднија торакална хирургија у региону. Међутим, пошто је то динамичан посао, помоћ експерата нам је увијек потребна", рекао је Кантар.

Он је додао да љекари Клинике за торакалну хирургију УКЦ-а јуче и данас раде четири операције од планираних шест. "С обзиром да је ријеч о најкомплекснијим могућим операцијама стићи ћемо урадити само четири оперативна захвата", навео је Кантар. Он је изразио наду да је роботски асистирана торакоскопска хирургија блиска будућност у УКЦ-у.

"Биће ми драго да будемо први у региону који ће то радити", рекао је Кантар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана