УКЦ Тузла: Пацијенти умиру, уређаја за зрачење и даље нема

GS
Foto: Arhiva

Стање у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) у Тузли, гдје онколошки и хематолошки пацијенти мјесецима чекају на потребни апарат за зрачење, односно линеарни акцелератор, све је горе.

Страшна небрига

Међу онима који требају зрачење је Сенка Дервишевић, магистрица сестринства, која је скоро три деценије провела у Клиници за дјечије болести као одговорна сестра на Одјелу за хематологију и онкологију, помажући малишанима обољелим од малигних болести.

Дервишевић је била на лијечењу у Турској, гдје јој је трансплантирана коштана срж, а, нажалост, болест јој се поново јавила.

- Опет бијем битку, што кажу, без престанка и, између осталог, требам и на зрачење јер се болест проширила. А овдје се ништа конкретно не подузима и, једноставно, агонија се продужава. Заправо, та небрига за хемато-онколошке пацијенте је страшна. И није мени стало само до мене, јер ја добро знам у којој сам борби. Једноставно, не могу вјеровати да сви шуте, а ја то не могу да гледам - прича нам Дервишевић.

Наводи да цијела прича у вези с фамозним акцелератором не траје само годину, с обзиром на то да се тендер и раније требао расписати, те да у бројним здравственим установама широм БиХ постоје сличне ситуације с другим апаратима потребним за лијечење и дијагностику.

- Међутим, ова количина небриге, неподузимање, неизналажење рјешења и чињеница да се све свело на „пребацивање лоптице“ неподношљиви су - говори Сенка.

Послије свега тога, додаје, пласиране су информације о суфинансирању трошкова, међутим, како наглашава, у стварности је ситуација сасвим другачија.

Листа приоритета

- Како сам била на трансплантацији, у изолацији сам и немам додира с другим пацијентима. Међутим, до мене су дошле информације да пацијенти који иду у Зеницу и Сарајево само за смјештај на мјесечном нивоу морају издвојити 1.000 КМ. А гдје је храна, гдје је пријевоз до болнице, гдје за пратњу у ситуацији када се пацијент не може пустити сам у другом граду?

Жалосно је то да се толики новци издвајају за штошта, али ваљда би требала постојати листа приоритета да се и за то све издвоји нека сума новца, а не само за аутобуску карту, што се, наводно, плаћа - говори Сенка.

Отварање понуда

На листи чекања пацијената којима је потребна терапија зрачења је њих 40. Наводно, средином овог мјесеца биће отворене понуде за набавку линеарног акцелератора у УКЦ-у Тузла. Надају се да жалби неће бити, а због чега је и претходни тендер поништен, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана