УКЦ Српске: Први пут изведена перкутана дренажа апсцеса јетре

Срна
Foto: УКЦ РС

БАЊАЛУКА- У Клиници за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске први пут је успјешно изведена ултразвучно вођена перкутана трансхепатична дренажа апсцеса јетре, што представља још једну степеницу у безбједном и успјешном лијечењу овог обољења, поред постојећег оперативног лијечења.

Медицински професионалци у УКЦ-у ову процедуру су извели почетком ове године, а процедура подразумијева минимално инвазивну терапијску методу у третману гнојних колекција у јетреном ткиву, која се ради под контролом ултразвука, саопштено је из ове здравствене установе.

"Апсцеси јетре представљају гнојем испуњене колекције локализоване унутар јетреног паренхима и не представљају уобичајену патологију јетре, те се сматрају прилично ријетком дијагнозом у развијеним земљама, према томе ријетко се диференцијално дијагностички размишља у овом правцу", наводи се у саопштењу.

Доступност ултразвучне дијагностике је значајно допринијела раној и адекватној дијагнози апсцеса јетре.

"Захват се изводи у локалној анестезији, без потребе за успављивањем пацијента и траје између 15 и 30 минута и при томе је уколико се изводи уз одређене мјере опреза безбједан. Бенефити ове процедуре за пацијенте су вишеструки, првенствено пацијент се не излаже великом оперативном захвату, па су опоравак и враћање нормалним активностима далеко бржи", наводи се у саопштењу.

Опремањем ултразвучног кабинета најсавременијим ултразвучним апаратом и набавком неопходне опреме, те едукацијом кадра, Клиника за општу и абдоминалну хирургију у будућности има у плану да ова процедура као и друге ултразвучно навођене процедуре буду стандард.

Из УКЦ-а Српске су напоменули да све наведено не би било могуће без досадашње подршке руководства УКЦ-а Српске са генералним директором Владом Ђајићем на челу.

Тим младих љекара у чијем саставу су били Милан Поповић и Драган Вуковић, под надзором начелника Клинике Зорана Алексића, успјешно је извео ову процедуру.

Пацијент је упућен из Болнице "Свети врачеви" Бијељина са радиолошки потврђеним апсцесом јетре који је дијагностикован након што се пацијент јавио због нејасне повишене температуре која се није повлачила на антибиотску терапију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана