УКЦ Српске: Потврђен први случај сезонског грипа

Милијана Латиновић
УКЦ Српске: Потврђен први случај сезонског грипа

БАЊАЛУКА – Први овосезонски случај грипа потврђен је у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске.

Начелница Завода за клиничку микробиологију у УКЦ-у, супспецијалиста клиничке микробиологије Маја Травар рекла је да је 8. новембра у Заводу детектован први овосезонски случај инфлуенце, и то инфлуенца АH3N2.

- Ради се о узорку пацијенткиње која има благу клиничку слику и није хоспитализована. Занимљиво је да у току претходне сезоне (зима 2020/прољеће 2021) нисмо имали детектованих случајева инфлуенце – навела је Травар.

Додала је да је да је ситуација слична у окружењу, што значи што значи да овај сој инфлуенце истовремено циркулише у популацији са вирусом корона, који је тренутно доминантан.

- С обзиром на то да се здравствени радници већ више од годину и по боре са вирусом корона, користимо ову прилику да апелујемо на становништво да се вакцинише против вируса корона јер људи свакодневно умиру, а вакцине нажалост пропадају. Готово 100 одсто  хоспитализованих младих људи у задњих седам дана су невакцинисани – поручили су из УКЦ-а. Наглашавају да је вакцина за сада једино средство у борби против вируса корона те да вакцинацијом чувамо себе и своје вољене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана