УКЦ Српске: Бесплатан скрининг глаукома

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Љекари Клинике за очне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци организоваће данас акцију бесплатног скрининга глаукома за све заинтересоване грађане у оквиру Свјетске недјеље борбе против ове болести ока, саопштено је из УКЦ-а.

Бесплатни скриниг глаукома биће организован од 9.00 до 14.00 часова у простору Вакциналног пункта УКЦ-а Републике Српске.

Поводом Свјетске недјеља борбе против глаукома, која се ове године обиљежава од 7. до 13. марта, из УКЦ-а су указали да је глауком један од водећих узрока иреверзибилног сљепила и да данас у свијету од њега болује више од 80 милиона људи.

У саопштењу је наведено да скрининг омогућава да се из опште популације издвоје особе које показују предиспозицију за глауком, а то је и прилика да се скрене пажња јавности на неопходност ране дијагностике и правовременог лијечења глаукома.

- Скрининг глаукома у овој акцији подразумијева бесплатно мјерење очног притиска, биомикроскопски преглед предњег и задњег сегмента ока, уз попуњавање анкете од пацијената за откривање постојања фактора ризика за глауком - додаје се у саопштењу.

С обзиром на тренд повећања броја старијих људи у популацији, очекује се и већи број обољелих од глаукома током наредних година у свијету, па и у Српској, истакли су из УКЦ-а.

- Захваљујући савременој дијагностици данас смо у могућности да глауком откривамо већ у раном стадијуму обољења, а свакако прије него што настану иреверзибилне промјене које ће угрозити вид пацијента. Клиника за очне болести УКЦ-а Републике Српске располаже цјелокупном дијагностичком палетом услуга којом на вријеме можемо открити глауком и тиме спријечити настанак сљепила - напоменули су из УКЦ-а, преноси РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана