УКЦ Републике Српске уводи нове примјене ултразвука у педијатрији

Срна
УКЦ Републике Српске уводи нове примјене ултразвука у педијатрији

БАЊАЛУКА- У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске за више од 40 љекара одржан је дводневни курс за примјену ултразвука у хитној и интензивној медицини и хитним стањима у педијатрији, у сарадњи са љекарима из словеначког удружења “Винфокус”.

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да курс има велики значај, јер се у оквиру њега едукују и педијатри за брзо откривање узорка болести и лијечења најважнијих пацијената – дјеце.

- Наставићемо са улагањем у кадар, те опрему, све с циљем унапређења здравственог система Српске и наставка развоја УКЦ-а - изјавио је Ђајић новинарима.

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Републике Српске Славица Зељковић изразила је задовољство што се у овој здравственој установи годину дана ради на увођењу новог концепта примјене ултразвука у медицини.

- То је такозвани „поинт оф кер“ ултразвук, који није експертски, него ултразвук који користе љекари клиничари непосредно уз пацијента, на начин да се ултразвучни преглед интегрише у клинички преглед - појаснила је Зељковићева.

Она је истакла да је то изузетно битно код тешко обољелих и болесника у критичном стању, када се уз помоћ ултразвука доносе одлуке за терапијске модалитете и даљи дијагностички поступак.

- Ово је пети курс, те је више од 100 љекара прошло обуку о процедурама васкуларног приступа, регионалне анестезије, хитног ултразвука за брзу оријентацију у хитним стањима. Данас смо отишли и корак даље, те обуци присуствује и група педијатара - рекла је Зељковићева.

Педијатријски радиолог из УКЦ Марибор Матија Жердин рекао је да УКЦ Републике Српске има изврсну опрему и одличан медицински кадар.

- Желимо да пренесемо наше знање на љекаре, посебно педијатре из УКЦ Републике Српске који су јако заинтересовани, те је јако лијепо сарађивати с њима. Јако је важно тачно утврдити дијагнозу, што је често теже код дјеце - навео је Жердин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана