УКЦ: Подићи свијест о важности превентивних прегледа

СРНА
УКЦ: Подићи свијест о важности превентивних прегледа

БАЊАЛУКА- Одговарајуће лијечење хепатитиса Б и Ц може спријечити развој компликација хроничне болести јетре које угрожавају живот - цирозе и рака јетре, наводе из Универзитетког клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске поводом 28. јула - Свјетског дана борбе против хепатитиса.

Из УКЦ-а истичу да је у Републици Српској у 2021. години пријављено седам пацијената обољелих од хепатитиса Ц, а за првих пет мјесеци 2022. године пријављена су два пацијента.

У Републици Српској лијечење хроничног хепатитиса Ц двојном антивирусном терапијом /Пегилирани интерферон алфа 2а/2б уз рибавирин/ прошло је 370 пацијената. Двојном терапијом могуће је изљечење хроничног хепатитиса Ц у око 50-60 одсто за генотип један и четири, и око 80 одсто пацијената инфицираних генотипом два.

Из УКЦ наглашавају да су Нове европске смјернице и препоруке за лијечење хепатитиса Ц донијеле значајне промјене у лијечењу и отвориле врата успјешнијим терапијама којима се по први пут могућност изљечења од овог опасног вируса повећава и до 100 одсто.

Од октобра 2015. године до сада лијечено је више око 200 пацијената, који су излијечени. Током пандемије ковид 19 лијечење обољелих од хроничних хепатитиса Б и Ц се несметано одвијало, наводе из УКЦ.

Из УКЦ-а додају да се хепатитис А шири блиским контактом са зараженом особом рјеђе путем заражене, док најчешће оболијевају дјеца школског и предшколског узраста.

Република Српска од 2015. године биљежи тренд смањења оболијевања од хепатитиса А. У 2019. и 2020. години оболио је по један пацијент, а у првих шест мјесеци 2021. године нема пријава за хепатитис А. У посљедње двије године пријављен је један случај оболијевања од вирусног Хепатитиса Е, подаци су из УКЦ-а.

Хепатитис Б је чак 50 до 100 пута инфективнији од ХИВ-а, а значајне мјере превенције су контрола трудница, вакцинација дјеце, здравствених радника и других особа које су посебно изложене ризику.

 

Свјетски дан борбе против хепатитиса обиљежава се сваке године 28. јула како би се подигла свијест о глобалном проблему вирусног хепатитиса и важности превентивних прегледа, а ове године мото је "Не могу чекати".

Према процјенама из 2015. године, 325 милиона људи широм свијета живи са хроничним хепатитисом, док 257 милиона живи са инфекцијом хепатитисом Б /ХБВ/, а 71 милион са инфекцијом хепатитисом Ц /ХЦВ/, саопштено је из Универзитетског-клиничког центра Републике Српске /УКЦ/.

Вирусни хепатитис је глобални здравствени проблем, а према процјенама Свјетске здравствене организације /СЗО/ већом доступношћу лијечења могло би се спасити седам милиона живота између 2015. и 2030. године уз знатне новчане уштеде. /

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана