УКЦ и фочанска болница годинама не могу да наплате дуг: Од колега потражују 215.000 КМ

Данијела Бајић
УКЦ и фочанска болница годинама не могу да наплате дуг: Од колега потражују 215.000 КМ

БАЊАЛУКА - Дуг здравствених установа у Српској према Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи износи скоро 215.000 марака.

Према подацима Министарства здравља и социјалне заштите РС, који су објављени на сајту Народне скупштине РС, УКЦ на име пружених услуга пацијентима од десет здравствених установа потражује 186.242 марке. Највише новца дугује им Дом здравља Бањалука и то 114.810 КМ, а слиједе Болница Градишка и болница “Свети апостол Лука” у Добоју.

Директорица Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је за “Глас” да је углавном ријеч о дуговањима за услуге лабораторијске дијагностике које УКЦ пружа пацијентима које упућују љекари из ове здравствене установе. Додала је да УКЦ терети Дом здравља за све лабораторијске услуге које ураде пацијенту, са болничком упутницом, који буде само оспервиран, а не остане у болници.

- Ријеч је о дугогодишњем проблему, а сваке године са УКЦ-ом потписујемо протокол о поравнању тих дуговања, која датирају од прије неколико година - казала је Тодоровићева.

Директор Болнице Градишка Рајко Додик рекао је да је дуг од 30.496 марака према УКЦ-у наслијеђен од претходника.

- Дуг је настао још прије пандемије вируса корона за неке здравствене услуге које наши пацијенти нису били у могућности да добију у овој болници па су упућивани у Бањалуку. С обзиром на то да је то био период када нисмо добијали довољно средстава ни за бруто блате, а камоли за неке друге ствари, дуговања су сада дошла на наплату - казао је Додик.

Један дио дуга болница у Градишци је, каже, смањила кроз компензацију у виду размјене опреме и слично.

- Данас то радимо другачије. Примјера ради, дуг домова здравља, за које ми одрадимо неку лабораторијску услугу, компензујемо кроз превоз, тако што он иде на њихов терет. Морамо се сналазити, не можемо чекати да нам све падне с неба - казао је Додик. 

Фочанска болница од шест здравствених установа потражује 28.643 марке. Међу дужницима предњачи локални Дом здравља који им дугује 15.628 марака, а слиједе домови здравља у Рогатици и Рудом.

Директор Универзитетске болнице у Фочи Радмил Марић казао је за “Глас Српске” да имају уговор са домовима здравља који, примјера ради, немају радиолошку дијагностику, па своје пацијенте упућују у ову установу или због физикалне рехабилитације.

- У питању су уговори које ми са њима потписујемо на годишњем нивоу. Они су у склопу уговора који потписујемо са Фондом здравственог осигурања - казао је Марић.

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић тврди да је дуг према болници у Фочи у висини од 15.628 марака, такође, настао раније.

- Углавном је ријеч о налазима за које ми нисмо имали адекватну лабораторију. Договорили смо се да направимо репрограм како бисмо што лакше и брже измирили дуговања - казао је Ристановић.

УКЦ и фочанска болница годинама не могу да наплате дуг: Од колега потражују 215.000 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана