Ујић: Утврђене неправилности при уласку Пакистанаца који су потом нестали

СРНА
Ујић: Утврђене неправилности при уласку Пакистанаца који су потом нестали

Служба за послове са странцима БиХ уочила је неправилности приликом овјере позивних писама за групу Пакистанаца који су у БиХ ушли 2018. године, а који се од тада воде као нестали, потврдио је Срни директор Службе Слободан Ујић.

Ујић је рекао да је Служба за послове са странцима, приликом овјере позивних писама којима се доказује сврха уласка страног држављанина у поступку који претходи издавању виза, уочивши неправилности за групу страних држављана који су у БиХ дошли на позив Би-би-ај банке како би присуствовали "Сарајево бизнис форуму", провела предвиђене мјере из своје надлежности, те о томе обавијестила све релевантне безбједносне органе у БиХ.

- У поступку по захтјеву за овјеру позивног писма Служба за послове са странцима врши провјере у службеним евиденцијама којима располаже као и евиденцијама органа надлежних за спровођење закона у БиХ, те оперативне провјере на терену, након чега се овјерава позивно писмо за позиваоца - појаснио је Ујић.

Додао је да је издавање виза у надлежности дипломатско-конзуларних представништава БиХ.

Према сазнањима, каже Ујић, наведена лица се не налазе у БиХ.

Они су у БиХ ушли у вријеме док је министар иностраних послова у Савјету министара био Игор Црнадак, а министар безбједности Драган Мектић.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је Црнадак водио међународну политику БиХ на исти начин на који то ради и Бисера Турковић.

- СДА је и била покровитељ уласка у власт на нивоу заједничких институција ПДП -а и СДС-а - рекао је Галијашевић Срни и додао да су тако те политичке партије преко Црнатка и Мектића "плаћале дугове предсједнику СДА Бакиру Изетбеговићу".

Галијашевић је оцијенио да је Мектић "незнањем, некомпетентношћу и необразовањем, везама са организованим криминалом и сарадњом са обавјештајцима муслиманске службе у Сарајеву, срушио безбједносни и обавјештајни систем у земљи, те да је посебну штету је нанио државним пословима према странцима".

- Пакистанци, као и Арапи који су ратовали за Исламску државу и Ал каиду пуштени су у БиХ без документације и без утврђених идентитета. Они су ојачали вехабијске комуне, те терористичке базе и мале халифате. Тамо се они и скривају, у тим вехабијским заједницама и параџематима", рекао је Галијашевић.

Тврди да је све што су радили Црнадак и Мектић договарано са директором Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ Османом Мехмедагићем и Изетбеговићем.

- Због те криминалне политике требају одговарати кривично, а политички бити одбачени - закључио је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана