Уједињена Српска: Мир је једина опција за Српску

Срна
Foto: гс

БАЊАЛУКА - Уједињена Српска саопштила је данас да апсолутно одбацује сукобе и рат као могућност политичке кризе у БиХ, чије рјешење може бити само разговор којим ће се доћи до договора о правима сваког народа и оба ентитета на принципима уважавања и равноправности, што је једина опција за будућност БиХ.

 „Мир је једина опција за Републику Српску и БиХ“, наводи се декларацији коју је јуче усвојио Главни одбор ове странке у Брчком.

Уједињена Српска сматра и да је, поред свих разлика међу политичким партијама у Српској, неспорна чврста и непоколебљива воља свих политичких фактора и друштвених слојева за борбом за институције Републике Српске и њен уставни положај у БиХ заснован на Дејтонском мировном споразуму.

„Политичка и демократска афирмација наших права, уз отварање преговора о будућности и враћању отетих надлежности Републике Српске јесте демократско право и начело које не угрожава мир. Напротив, она отвара врата будућих добрих односа народа и ентитета у БиХ заснованих на поштовању, равноправности и сарадњи“, наводи се у декларацији.

 Уједињена Српска позива на дијалог у Народној скупштини Републике Српске прије одржавања сједнице о повлачењу сагласности Српске о преносу надлежности како би договорили највећи могући консензус, као и да је потребно повећати активности Српске на међународном плану с циљем заштите својих права и раскринкале подвале и лажи које шаљу криву слику о Српској.

„Раскринкавање лажи о Републици Српској и спречавање одузимања наших права се не постиже политичким сукобима које воде подијељеном друштву, већ одговорним односом према будућности, прихватајући народ као јединог судију који одлучује о томе ко је у праву и ко треба да представља Републику Српску, што се верификује на демократским изборима“, наводи се у декларацији.

У декларацији се наводи да је запошљавање и повећање плата основна економско-политичка оријентација те странке, као и борба за останак младих уз стално ново запошљавање, те демографска питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана