Угрожени медвједи добијају уточиште у Српској!

Данијела Бајић
Угрожени медвједи добијају уточиште у Српској!

ДРИНИЋ - Привредно ловиште “Лом” на подручју Дринића ускоро би требало да постане и прихватилиште за угрожене медвједе, што ће допринијети заштити животиња, али и привући бројне туристе у овај крај Српске.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске крајем прошле седмице је одржан састанак са представницима фондације “Беарс ин Минд” из Холандије, који се баве заштитом медвједа широм Европе. У оквиру доласка експерата за заштиту медвједа у Српску организована је и посјета локацији планираног прихватилишта у Дринићу.

Циљ посјете представника ове холандске фондације је да у сарадњи ресорног министарства, “Шума РС”, Центра за животну средину и других заинтересованих субјеката отпочну активности пројектовања и реализације оснивања прихватилишта за медвједе које би имало улогу регионалног центра за збрињавање угрожених јединки медвједа, као и за туристичке и едукативне сврхе.

Начелник Одјељења за ловство у министарству Горан Зубић истакао је да Српска одавно, стицајем околности, има одређених “проблема са медвједима”.

- Код нас се с времена на вријеме појављују јединке које су пронађене у заточеништву, наравно на нелегалан начин. Њих је потребно изузети и смјестити у адекватан смјештај. Међутим, ту се појављује проблем, на примјер, када инспекција идентификује такву ситуацију, ми практично немамо адекватан простор - рекао је Зубић за “Глас Српске”.

То их је, додаје, подстакло да покрену причу о формирању прихватилишта, гдје су услови добри и хумани за медвједе. Замишљено је, наставља он, да ту буде направљена ограда уз пратеће објекте и инфраструктуру гдје би медвједи били трајно смјештени, јер таквим животињама, како каже, нема повратка у природу.

- То је била наша идеја, али с обзиром на то да немамо искуства у томе, консултовали смо се са холандском фондацијом, која се тим бави широм Европе. Прије овог састанка обишли смо једно такво прихватилиште у Њемачкој - казао је Зубић.

Сљедећи корак је, према његовим ријечима, све идеје, о којима су причали на састанку, ставити на папир, затим урадити пројекат и одредити задужења институција.

- Претпостављам да би се за неких годину - двије могло говорити о неком финалном дјелу пројекта, односно реализацији, а његов значај би био вишеструк - истакао је Зубић.

Осим што бисмо на тај начин заштитили медвједе, такође бисмо могли, каже он, збринути и друге јединке, пронађене болесне и рођене у природи, а значајно би било и са туристичког аспекта, гдје би ово прихватилиште било практично једино у ближој регији, мислећи на ФБиХ, Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору.

- То би прихватилиште, исто тако, служило и у едукативне сврхе, јер би ђаци и студенти били у могућности да се упознају са том животињском врстом која је за нас јако важна и на коју смо поносни - рекао је Зубић.

Додао је да је по неким њиховим процјенама тренутно седам-осам заточених јединки, мањим дјелом у Српској, а већим дјелом у ФБиХ.

Хрватска

Према ријечима Горана Зубића, једино у Хрватској у Кутереву, када је у питању окружење, има прихватилиште за медвједе. 
То прихватилиште пружа склониште за сирочиће, односно заштиту медвјеђег станишта, промовисање одрживог живљења и традиције локалне планинске заједнице. Саставни дио програма је едукација посјетилаца, односно њихово зближавање с дивљином и медвјеђом харизмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана