Угоститељи олако схватају рад са храном

Анита Јанковић Речевић
Угоститељи олако схватају рад са храном

БАЊАЛУКА - Да ресторани, роштиљнице, меснице, маркети, клаонице и други субјекти који послују са храном не придају максималну пажњу исправности сировина, хигијени, али ни едукацији радника који припремају и послужују јела, показују подаци инспекције, која је у сваком трећем објекту утврдила различите пропусте.

Неисправна храна може изазвати озбиљне посљедице по здравље, а високе температуре, које нам предстоје, са собом доносе повећање ризика од тровања приликом конзумирања лако кварљивих намирница, као што су млијеко и млијечни производи, мајонеза, јаја, намирнице животињског поријекла, сладолед, колачи са кремовима и слично. С циљем заштите здравља становника Српске републички и општински инспектори у наредном периоду појачано ће контролисати објекте у којима се прометује храна.

- Имајући у виду предстојећу љетну сезону и наступање високих температура, практикујемо појачану контролу објеката у којима се производи и прометује храна код које постоји већи ризик од бржег размножавања бактерија. То су објекти брзе хране, посластичарнице, објекти у којима се производи сладолед, ресторани, роштиљнице и слично - рекли су у Инспекторату РС.

Додали су да општинске и градске инспекције у објектима у којима се прометује и услужује храна годишње обаве неколико хиљада контрола које за циљ имају продају безбједних и контролисаних производа, а само од почетка ове године на врата ресторана роштиљница, продавница, маркета, месница, клаоница и других закуцали су 1.000 пута.

- Инспектори су контролисали хигијенске услове објекта и околине, опрему, исправност расхладних уређаја, начин чувања хране, хигијенске поступке запослених, доказе о здравственом стању и додатној едукацији радника који раде са храном, декларације и сензорна својства хране, испитивање хране путем овлашћених лабораторија, вођење евиденције о анализама и друго те су у 400 контрола утврдили различите пропусте - рекли су у Инспекторату.

Субјектима у којима су утврђене неправилности наложено је њихово отклањање, а изречене су им казне у вриједности од 230.600 КМ.

- Неправилности које су инспектори најчешће констатовали односиле су се на то да запослени нису обавили редовни санитарни преглед, нису похађали додатну едукацију о хигијени хране. Било је и објеката који нису редовно вршили испитивања сировина и готових производа, а уочени су и недостаци на декларацијама и пратећој документацији - нагласи су у Инспекторату РС.

Појашњавају да је утврђивање здравствено неисправне хране у пракси много рјеђе од установљавања разних неправилности, које за посљедицу могу имати неисправну храну, попут нередовних санитарних прегледа радника, пропуста у одржавању хигијене, неправилног руковања храном.

- Од почетка године по налогу инспекције из промета је повучено око 490 килограма различитих намирница, због неодговарајуће декларације, промјене сензорних својстава и протеклог рока употребе. Најчешће су то производи који по својој природи имају краћи рок употребе, млијечни и месни производи, освјежавајућа пића, кондиторски производи и слично - подаци су Инспектората.

Савјет

Из Инспектората РС апелују на грађане да велику пажњу посвете припреми и чувању хране у свом домаћинству.

- Купљену храну потребно је у што краћем року одложити у расхладне уређаје. Свјеже намирнице треба одвојити од упакованих намирница, као и млијечне производе од меса те одржавати хигијену фрижидера - савјетују у Инспекторату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана