Угљевик: У школама више говорити о проблему вршњачког насиља

Срна
Foto: срна

УГЉЕВИК- Ученици Средњошколског центра /СШЦ/ "Михаило Петровић Алас" из Угљевика снимили су видео-записе о проблему вршњачког насиља које су прослиједили надлежним институцијама да их упуте на адресе школа широм Републике Српске, сматрајући да су те установе право мјесто за стварање свијести код дјеце и младих о исправном моралном суђењу и емпатији.

Они сматрају да у васпитно-образовним установама треба више говорити о овој теми. Члан групе ученика који су снимили видео-записе Сандра Јовановић рекла је Срни да је свијест о овом проблему важно градити од најранијег узраста.

"У току нашег рада схватили смо да вршњачко насиље почиње у најранијем, предшколском узрасту код дјеце, те се наставља кроз даље школовање", навела је Јовановићева.

Она је истакла да су до сада успјели да направе два видео-записа - први за дјецу предшколског узраста и други прилагођен основцима који су већ приказани у неколико вртића и основних школа, од којих су аутори добили подршку и охрабрење да наставе са радом.

"У плану је снимање видеа за средњошколце. Њему желимо да посветимо посебну пажњу јер сматрамо да је средњошколце најтеже заинтересовати да разговарају о овој теми", указала је Јовановићева.

Она је рекла да су видео-записи прослијеђени надлежним институцијама, Министарству просвјете и културе Републике Српске и Републичком педагошком заводу, да би их они прослиједили свим васпитно-образовним установама у Српској.

"Сматрамо да би то био мали корак за школе у борби против овог проблема, али велики за оне који овај проблем имају", нагласила је Јовановићева. Она је напоменула да овај проблем може да изазове озбиљне посљедице на младо биће попут несигурности, анксиозности, социјалних фобија, па чак и озбиљнијих депресија.

"Многа дјеца потичу из нестабилних породичних окружења која им не пружају чврстину и механизам како да се носе са овим проблемом. Ни у школама се овој теми не посвећује онолико пажње колико би требало.Зато смо закључили да би велики корак био уколико би се ова тема актуелизовала и уколико би званичне институције схватиле важност веће присутности ове теме у васпитно-образовним установама", рекла је Јовановићева.

Она је, када је ријеч о даљим школским обавезама ове групе средњошколаца у вези са пројектом "Ја грађанин", навела да се оне тичу њиховог учешћа на регионалном такмичењу, на које су се пласирали као побједничка екипа у име угљевичког СШЦ "Михаило Петровић Алас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана