Удуплана издвајања за штићенике Дома “Рада Врањешевић”

Данијела Бајић
Удуплана издвајања за штићенике Дома “Рада Врањешевић”

БАЊАЛУКА - Издвајања за смјештај дјеце без родитељског старања у Дому “Рада Врањешевић” у Бањалуци повећана су по кориснику са 950 на 1.790 марака, а разлог је раст трошкова живота и плата запослених узрокован инфлацијом.

Ријеч је о најосјетљивијој категорији друштва, која самим тим захтијева и посебну друштвену заштиту, због чега је ресорно министарство на приједлог установе за смјештај дјеце без родитељског старања донијело измјене у суфинансирању трошкова смјештаја, а које су прошле седмице објављене у “Службеном гласнику РС”.

Из Министарства здравља и социјалне заштите РС истичу да је законом прописана обавеза да у републичком буџету обезбјеђују, између осталог, новац за суфинансирање трошкова смјештаја корисника центара за социјални рад у установама социјалне заштите чији је оснивач Влада.

- У складу с том обавезом измијењено је рјешење с обзиром на потребу обезбјеђивања услова квалитетног смјештаја дјеце без родитељског старања - казали су у министарству.

Подсјетили су да се цијена услуга смјештаја у установи утврђује на основу укупних трошкова корисника. У цијену се, додали су, рачунају материјални трошкови, односно храна, одјећа и обућа, средства за личну хигијену, те издаци за комуналне услуге, амортизација опреме, као и зарада запослених.        

Осим тога, у буџету РС обезбјеђују и средства за изградњу, адаптацију, санацију, опремање и дио трошкова гријања и одржавања установа социјалне заштите.

- Током прошле године за те намјене за седам установа социјалне заштите издвојено је око 6,8 милиона КМ - рекли су у министарству.

Директорица Дома “Рада Врањешевић” Даријана Кецман казала је за “Глас Српске” да је у посљедњих шест мјесеци у овој установи боравило између 85 и 90 штићеника.

- Због поскупљења основних животних намирница, повећања плата и других трошкова обратили смо се ресорном министарству и изнијели информацију да нисмо ликвидни, због чега имамо потешкоће у пословању усљед недостатка финансијских средстава. Немогуће је поредити трошкове у 2019. и 2020. са овогодишњим, јер од тада је, поред дивљања цијена основних намирница, дошло и до повећања плата - истакла је Кецманова.

Додала је да су на овај начин Влада РС и ресорно министарство још једном показали да имају разумијевања за најрањивију категорију у друштву која не смије да трпи.

Посјета Србији

Стручни тим Дома “Рада Врањешевић” тренутно је у студијској посјети Центру за заштиту одојчади, деце и омладине “Звечанска” у Србији.

- Ријеч је о традиционалном дружењу, размјењивању искустава и знања. С обзиром на то да је у питању велики центар, намјера нам је да видимо на који начин можемо да унаприједимо свој услуге, односно шта они то раде, а много би значило и нашој дјеци - истакла је Дарјана Кецман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана