Удружење велетрговаца лијековима: Застарјели правилник угрожава снабдијевање

СРНА
Удружење велетрговаца лијековима: Застарјели правилник угрожава снабдијевање

САРАЈЕВО - Удружење велетрговаца лијековима и медицинским средствима у БиХ саопштило је да је потребно извршити измјену Правилника о контроли цијена лијекова јер ће у супротном, доћи до нове несташице лијекова у земљи.

Предсједник Удружења Фарук Хаџић рекао је да је постојећи Правилник о контроли цијена лијекова, обликовању цијена лијекова и извјештавању о цијенама лијекова на снази од 2017. године, те да није усклађен са изазовима у ланцу снабдијевања на свјетском и домаћем тржишту.

"Правилник, чија је сврха ограничити самовољу произвођача у обликовању цијена, неадекватно је прилагођен специфичностима БиХ.

За разлику од земаља региона, у нашем Правилнику максимална цијена лијека садржи маржу велетрговца-што у пракси значи да су они незаштићени и препуштени самовољи произвођача лијекова", истакао је Хаџић.

У ЕУ, како се наводи у саопштењу, забиљежена је несташица више од 15.000 заштићених назива лијекова, што за мале земље попут БиХ ово може представљати озбиљан проблем.

"Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ забиљежила је 171 службену несташицу у претходној години, али стварна ситуација на тржишту показује знатно већи број несташица", истичу из овог удружења. У ланцу снабдијевања лијековима Удружење има кључну улогу и одговорно је за више од 80 одсто увоза и дистрибуције лијекова.

"Несташице лијекова су изазов за пацијенте, здравствени систем и све учеснике у ланцу снабдијевања", истакао је Хаџић. У захтјеву за измјенама Правилника, Удружење предлаже и увођење разумног рока за примјену нових цијена објављених на страници Агенције, како би се избјегла штета узрокована обуставом продаје због промјене цијена

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана