Удружење стечајних управника отишло у стечај

GS
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО - Удружење стечајних управника у Босни и Херцеговини отишло је у стечај.

Ово удружење се појавило на листи пореских дужника у Федерацији БиХ на којој се налази скоро 5.000 организација.

Рачун Удружења се почетком овог мјесеца појавио на списку блокираних рачуна Централне банке БиХ.

Предсједник Одбора за економску и финансијску политику Представничког дома Парламента ФБиХ Адмир Чавалић је за поменути портал казао да је Удружење стечајних управника у БиХ само један од бројних дужника који су у процесу ликвидације или стечаја, а на отплату тог дуга вјероватно се не може рачунати у будућности.

"Можемо примијетити да се позиција пореских обвезника са великим дугом углавном не мијења, што доводи до закључка да је потребно да Влада ФБиХ и Пореска управа ФБиХ пронађу адекватан модел отплате дуга, са нагласком на одржавање даљег пословања датих субјеката. Одбор за економску и финансијску политику при федералном парламенту ће свакако узети учешће у изради датог модела", рекао је.

Он је казао да значајан број великих дуговања долази из јавног сектора - десет највећих дужника, а кључно је питање како је настао толики дуг, преноси Аваз

"Претпоставка је да је у ранијим периодима политика условила настанак, али и толеранцију спрам дуговања од стране ПУ. Наравно, немамо систем одговорности који би евентуално санкционисао оне који су били укључени у такве активности", појаснио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана