Удружење "Искра": Лани 300 операција рака дојке

Срна
Удружење "Искра": Лани 300 операција рака дојке

БАЊАЛУКА - У Центру за дојку на Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске прошле године обављено је 300 операција карцинома дојке, од којег оболијева све већи број жена.

Предсједник Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Сузана Кекић истакла је да је ова болест у 90 одсто случајева изљечива уколико се открије у раном стадијуму.

"Данас традиционално обиљежавамо Дан нарциса, јер са буђењем прољећа желимо да се буди свијест грађана о овој опакој болести, да се скрене пажња да се жене што више прегледају", рекла је Кекићева новинарима на Тргу Крајине у Бањалуци гдје су представнице Савеза "Искра" дијелиле летке и продавале ручне радове, како би се скупила финансијска средства за потребе Савеза.

Према посљедњем извјештају Института, у Републици Српској годишње од карцинома дојке оболи близу 600 жена.

Начелник Клинике за онкологију на УКЦ-у и национални координатор за малигне болести у Републици Српској Зденка Гојковић нагласила је да најмлађи пацијент на клиници који се лијечи има 22 године, као и да се болест чешће јавља код жена у менопаузи.

"Важно је указати на значај самопрегледа и редовних контрола код стручњака или породичних љекара", рекла је Гојковићева. Координатор за здравство у Градској управи Бањалука Мира Кецман додала је да град финансијски и низом мјера континуирано подржава Савез "Искра".

Према њеним ријечима, у протекле двије године за потребе Дома здравља из градских буџетских средстава набављен је мамограф вриједан 420.000 КМ који много значи када је ријеч о раном откривању карцинома дојка. "Дому здравља прошле године одобрена су средства за набавку дигиталног ултразвучног апарата са сондама за преглед дојки", навела је Кецманова. Дан нарциса је хуманитарна акција у којој се продају поклоњени нарциси, а прикупљена средства намијењена су превенцији и раном откривању рака дојке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана