Удружење “Дуга” децембар посвећује хуманитарној радионици

Милош Васиљевић
Удружење “Дуга” децембар посвећује хуманитарној радионици

БАЊАЛУКА - Како би женама у доби од 65 година пружиле могућност да се друже уз плетење, ткање и хеклање, а новац прикупљен од продаје њихових рукотворина поклонили онима којима је најпотребнији, Хуманитарно удружење жена “Дуга” дошло је на идеју да организује радионице у претпразничним данима.

Хуманитарни мјесец почео је прије неколико дана, а у “Дугиној” галерији по повољним цијенама могу се купити производи које ће до краја године израђивати полазнице радионица.

Према ријечима чланице “Дуге” и координатора пројекта “Радост живота 65 плус” Слободанке Ристић Гашић, имали су жељу да женама треће животне доби дају мотив за дружење, али и да их обрадују на овај начин.

- Те жене су, нажалост, често у запећку, а с нама имају прилику и да науче неке нове технике као што су вез, плетење, хеклање и ткање и да то своје знање примијене на разним ручним радовима - казала је Ристић Гашић за “Глас Српске”.

Она је нагласила да би у мјесецу даривања сви требало да дају свој допринос онолико колико могу, а тако ће бити и овог децембра захваљујући вриједним женама и њиховим рукама.

- Сав новац који прикупимо прослиједићемо бањалучком Удружењу за церебралну парализу “ЦПоссибле”. Осим тога, имамо и хоботнице чаробнице које су хеклале наше чланице и које ћемо да поклонимо Универзитетском клиничком центру Републике Српске - рекла је Ристић Гашић.

Вриједне руке спаковале су и 14 бејби пакета, који обухватају декицу, папучице и звечку које ће донирати бањалучком Удружењу “Четири плус”.

Све те активности подржавају и жене које се свакодневно друже и доприносе заједници, а које се радо одазивају на све позиве чија је мисија солидарност.

Једна од њих је и Нада Радоњић која је за “Глас Српске” нагласила да су старије особе често усамљене те да је ово добра прилика да се друже и покажу своју креативност.

- Могу да кажем све у суперлативу о овој акцији. Један дан је везење, други штрикање, трећи ткање, а баш у томе и јесте љепота и чар. Дружимо се, а оно што је још важније дајемо свој допринос у хуманитарној мисији. На овај начин и ширимо пријатељства, али и слободно вријеме користимо квалитетно - рекла је Радоњићева.

Млади

Према ријечима Стојанке Ристић Гашић, “Дуга” се труди да своје активности прилагоди и младима те желе да их заинтересују за традиционалне радионице.

- Ту је наша мала школа змијањског веза за основце и имамо бесплатне радионице за незапослене и студенте - рекла је Ристић Гашић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана