Ударен темељ за израду социјалне карте

Анита Јанковић Речевић
Ударен темељ за израду социјалне карте

БАЊАЛУКА - Социјална карта на чију се израду у Републици Српској чека годинама, а која треба да омогући праведнију расподјелу помоћи и низ бенефита најугроженијим грађанима, коначно поприма прве обрисе, с тим да се и даље не зна када ће регистар угледати свјетло дана.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је јуче да је направљена база за израду социјалне карте, односно централног регистра који би објединио податке о томе коме и у којој мјери треба помоћ.

Додао је да ће наредне седмице бити представљено шта је до сада урађено истакавши да су у бази пензионери, борци и друге социјалне категорије који су били обухваћени и пакетом енергетске помоћи.

- На основу матичног броја извршићемо тријажу. Наши људи ће обићи све локалне заједнице и надлежне центре социјалне заштите. До сада је детектовано 29 новчаних права и 11 институција. Имамо

близу 17 неновчаних давања која значајно утичу на статус одређеног појединца. Због тога је тријажа неопходна - нагласио је Вишковић.

Премијер је навео да је потребан и компатибилан систем, те да се успјело у намјери да се за мала финансијска средства дође до адекватног рјешења.

- Нису сви у прошлости били заинтересовани за рјешавање овог питања. Сада имамо први и најважнији корак - истакао је Вишковић наводећи да је за рјешавање овог питања потребно много времена.

У удружењима која обухватају категорије становништва у поменутој бази наводе да с њима још нико из Владе РС није контактирао у вези са израдом карте.

Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Милован Гагић каже за "Глас" да до сада нису учествовали у изради социјалне карте, али да очекују да их Влада укључи како би заједноосмислили параметре на основу којих ће се утврђивати степен угрожености.

- Лоше искуство из ранијег периода у креирању таквих карата говори да је потребно бити јако опрезан, да се строго мора повести рачуна да тим регистром буду обухваћени људи који су заиста угрожени. Иако још не знамо шта ће бити параметри за утврђивање социјалне угрожености, вјерујем да има између 15.000 и 20.000 бораца којима треба помоћ - казао је Гагић.

Предсједник Удружења пензионера РС Ратко Трифуновић наводи за "Глас" да све њихове градске, општинске и мјесне организације имају спискове корисника пензија и податке о висини њихових примања које могу уступити Влади РС уколико им требају за израду социјалне карте.

- Са премијером сам разговарао у понедјељак, али није било ријечи о социјалној карти, за коју сматрам да је значајна јер може подићи на виши ниво причу коју спроводимо у нашим удружењима.

Од чланарине солидарности сваког мјесеца помажемо онима са најнижим примањима, корисницима који су у стању социјалне потребе или који су болесни - рекао је Трифуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана