Учитељ из Бангладеша ради као грађевинац у Бихаћу и Цазину

ГС
Учитељ из Бангладеша ради као грађевинац у Бихаћу и Цазину

Увоз стране радне снаге у БиХ постаје пракса. Боље радне услове и боља примања него у матичним државама имају радници из Бангладеша, Турске и Непала.

Број оваквих радника у БиХ је из године у годину већи, а иако се њихов рад и способности не разликују од оних које имају домаћи радници, послодавци су јасни и од надлежних траже рјешење - како да свима буде једнако добро, пише портал Аваза.

Бангладежанин Ислам Шобигул се прије четири године опростио од своје породице и дошао у БиХ. Посљедњих мјесец дана ради у Бихаћу и Цазину. Каже, овдје му је лијепо и планира остати. Свиђају му се услови рада, има и довољно новца да га може послати својој породици у Бангладеш, а у послу се снашао.

- Нисам имао посла, у Бангладешу сам био учитељ, али кад сам добио добру прилику овдје, одмах сам дошао. Све знам радити и све моје колеге из Бангладеша знају. Увијек нам неко помогне. Тек смо један мјесец ту, за три мјесеца ћемо бити у бољој позицији – рекао је он.

У овој фирми их тренутно има десет и сви имају исту жељу – за пет година добити држављанство и довести своје породице. Према ријечима директора фирме, одлично раде и добро су прихваћени. Каже, не би ни знао да је тако да га ситуација није приморала да иде у потрагу за радном снагом, наводи ФТВ.

- Први пут радимо са странцима откад фирма постоји. То је већ почело у БиХ, нисмо ми ни први ни једини, а оно што сам ја до сад примијетио, то су коректни и фини људи, добри радници, има међу њима и добрих мајстора. До сад оно што су радили, ја сам изузетно задовољан - каже Суљан Мемић, власник фирме Мемић градња д.о.о.

Оваквих радника је у БиХ више него претходних година. Радну визу добију на једну годину, а потом је продужују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана