Учинити максималне напоре за унапређење рада дома "Рада Врањешевић"

Срна
Учинити максималне напоре за унапређење рада дома "Рада Врањешевић"

БАЊАЛУКА - Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић истакао је у разговору са вршиоцем дужности директора Дјечијег дома "Рада Врањешевић" у Бањалуци Даријаном Кецман да од руководства Дома очекује максималне напоре како би био унапријеђен рад у складу са препорукама и најбољим праксама у овој области.

Шеранић је рекао да је то неопходно учинити ради добробити садашњих и будућих штићеника, те да ће Министарство здравља и социјалне заштите у овом процесу Управи обезбиједити пуну подршку, саопштено је из Министарства.

Саговорници су разговарали о мјерама које је потребно спровести у овој установи.

Из Министарства су подсјетили да је Комисија за вршење ванредног стручног надзора над спровођењем стручног рада у својим препорукама навела да овај дом треба да спроведе низ мјера које се тичу његовог рада, како са аспекта подршке штићеницима, тако и са организационог аспекта и појачаних процедура провјере психофизичких способности радника.

Шеранић је нагласио нужност досљедног спровођења свих препорука Комисије у задатим роковима, посебно оних које се тичу контроле пријема и радне етике свих радника у установи, дефинисања јасних процедура за поступање запослених у кризним ситуацијама, као и потписивање акта о сарадњи са Полицијском станицом Бањалука, Домом здравља Бањалука и Универзитетским клиничким центром Републике Српске.

Дио препорука Комисије односи се на планове обезбјеђивања сигурности дјеце са израженим поремећајима прилагођавања и интензивирања третманског стручног рада са дјецом и омладином, затим на побољшања комуникације, размјене информација у вези са штићеницима Дома између чланова стручног тима у Дому, као и на комуникацију стручног тима са васпитачима и менаџментом, те установама и службама које раде са штићеницима Дома у циљу протока тачних, обавезних и благовремених информација.

"Потребно је интензивирати и сарадњу Дома са органима старатељства који су извршили смјештај корисника, са посебним освртом на достављање важних информација о штићеницима", наведено је у саопштењу.

Према рјешењу министра за спровођење мјера, а према препорукама Комисије, Дом за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" треба једном мјесечно да доставља Министарству извјештај о извршењу препорука.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске истакло је да ће наставити да врши мониторинг и пружа стручну подршку стручним радницима у Дому.

Министарство очекује од руководства Дома, као и стручних и осталих радника, максималне напоре и професионални ангажман да би се рад ове установе унаприједио у складу са препорукама и најбољим праксама у овој области, ради добробити садашњих и будућих штићеника, а Министарство ће им у овом процесу обезбиједити пуну подршку.

Састанку је присуствовао и помоћник министра у Ресору за социјалну, породичну и дјечију заштиту Владимир Макарић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана