Учестали приједлози за изрицање мјера заштите жртава породичног насиља

Срна
Учестали приједлози за изрицање мјера заштите жртава породичног насиља

ПРИЈЕДОР - Основном суду у Приједору у првих шест мјесеци ове године поднесена су четири приједлога за изрицање хитних мјера заштите жртава насиља у породици и родно заснованог насиља, а Суд је двојици починилаца изрекао забрану приближавања и контактирања са жртвом, подаци су ове институције.

"У посљедње вријеме учестало је подношење захтјева од Центра за социјални рад, а раније и полиције, којима се предлаже изрицање хитних мјера заштите и заштитних мјера", речено је Срни у овом суду.

Један поступак је обустављен, један је остао неријешен, док није било изрицања друге хитне мјере заштите - удаљење починиоца насиља из стана, куће или другог стамбеног простора, као ни прекршајних новчаних казни.

Од 13 починилаца сви су мушкарци, а више од половине, односно њих седморица, имали су од 21 до 30 година.

Од 16 жртава - 15 је жена, највише, односно седам, у доби од 30 до 40 године, а у 11 случајева ријеч је о супружницима, ванбрачним или бившим партнерима.

 


Из области примјене Кривичног законика Републике Српске, Суд је у раду имао 22 предмета насиља у породици - 13 из ранијег периода и девет новозапримљених, а ријешио пет, док су од кривичних санкција изречене једна новчана казна, двије казне затвора и три условне осуде.

Суд није у овом периоду имао приједлога за изрицање заштитних мјера - удаљење из стана, куће или неког другог стамбеног простора, забрана приближавања жртви, забрана узнемиравања или ухођења жртве, обавезан психосоцијални третман и обавезно лијечење од зависности.

Према извјештајима које Суд доставља Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, у 2021. години приједорском Основном суду поднесена су по два приједлога за изрицање хитних мјера заштите и заштитних мјера, а двојици починилаца изречена је забрана приближавања и контактирања са жртвом.

Изрицања друге хитне мјере заштите - удаљење починиоца насиља из стана, куће или другог стамбеног простора - није било, као ни изрицања заштитних мјера, укупно седам поступака је обустављено, а изречено је укупно 12 прекршајних новчаних казни за непријављивање насиља у породици, и то девет у распону од 1.000 до 3.000 КМ и три у распону од 300 КМ до 900 КМ.

Сви починиоци су мушкарци, њих 17, а од 20 жртава 14 је жена, гдје су у 11 случајева у питању супружници, ванбрачни или бивши партнери, а остало су насилни отац према кћерки, син према мајци и унук према баки.

Од кривичних санкција, изречене су четири казне затвора и двије условне осуде.

Широм свијета данас почиње кампања 16 дана активизма борбе против насиља над женама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана