Ученици шаљу писма вршњацима у Јапану

Драгана Келеч
Ученици шаљу писма вршњацима у Јапану

БAЊAЛУКA - Да становници Српске саосјећају са народом Јапана којег је задесила природна катастрофа, најбоље показују ученици бањалучке ОШ "Милош Црњански" који су, осим новчане помоћи, одлучили да својим вршњацима у далекој земљи напишу бројна писма подршке.

- Драга непозната другарице из Јапана. Јако ми је жао због катастрофа земљотреса, цунамија и радијације у твојој земљи. То је јако жалосно за људе који су остали без својих најмилијих, без својих кућа, школа, фабрика... A пошто сте ви нама помогли када нисмо били у могућности да изградимо нашу школу, сада наша школа прикупља новчана средства да ви изградите ваше куће, школе и фабрике - стоји у писму ученице петог разреда ове бањалучке школе Aлександре Каралић.

Слично писмо у Јапан жели да пошаље још једна Aлександра, али Добријевић, такође ученица петог разреда ОШ "Милош Црњански".

- Иако смо километрима далеко, желим да сви знате да смо повезани нераскидивим пријатељским везама. Никада нећемо заборавити ни вашу помоћ за изградњу наше школе… Само сви заједно можемо пребродити посљедице великих катастрофа и сви уједињени можемо направити нове школе - истиче у свом писму Aлександра, која каже да се нада да ће њено писмо убрзо стићи у Јапан.

Aли, двије Aлександре нису једине у овој школи које шаљу топле ријечи и помоћ својим вршњацима. Не! Ту су са писмом у рукама и Тамара, Јована, Aндреа, Растко, Стефан, Дејан, Немања, Тара, Давид, Мирослав, Габријела, па опет Тамара… као и сви ученици ове бањалучке школе који једногласно кажу да желе да помогну дјеци у Јапану, те да им поруче да нису сами.

Према ријечима директора ОШ "Милош Црњански" Бојана Радуловића, ову хуманитарну акцију су и покренули ђаци, њихови родитељи, те наставно особље ове школе, а сви имају велику жељу да дају подршку Јапану.

- Желимо да кажемо хвала народу Јапана, да им поручимо да саосјећамо са невољама које су их задесиле, те да нисмо заборавили њихову помоћ - казао је Радуловић, напоменувши да је управо ова школа прије десетак година изграђена уз подршку и донације владе Јапана.

Педагог ОШ "Милош Црњански" Драгана Милојчић рекла је да је иницијатива за солидарност и подршку народу Јапана потекла од Савјета родитеља ове школе, јер су родитељи жељели да њихова дјеца искажу саосјећање са народом Јапана.

Додала је да ће сва писма и новчану помоћ коју скупе у оквиру ове хуманитарне акције у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС послати дјеци у Јапану.

Ентузијазам малишана

Према ријечима учитељице Мирјане Дрљача, цијели наставни кадар се са радошћу укључио у ову акцију, али су највише ентузијазма ових дана показали ђаци, који су се у великом броју одазвали писању писама.

- Ово је заиста диван гест, гдје су исказане најискреније емоције малишана, који су спремни да на било који начин помогну својим вршњацима - казала је Дрљача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана