Ученици кроз игру учили о правилима понашања у саобраћају

Срна
Ученици кроз игру учили о правилима понашања у саобраћају

МРКОЊИЋ ГРАД - Ученици од првог до петог разреда Основне школе "Бранко Ћопић" у Бјелајцима код Мркоњић Града уживали су у саобраћајно-едукативној представи "Саобраћајне чаролије" у оквиру републичке превентивне кампање "Буди видљив, не буди фигура" чији је циљ повећање безбједности пјешака у саобраћају кроз повећање њихове уочљивости, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Мастер инжењер саобраћаја и стручњак на пољу превентиве у Ауто-мото савезу Јелица Лубура рекла је да када спроводе овакве активности, крећу првенствено од институција које раде са најмлађим учесницима у саобраћају да би код њих формирали правилне навике.

Лубура је рекла да се, према статистици, највећи број саобраћајних незгода догађа ноћу, у условима смањене видљивости. Разлог томе навела је кретање пјешака коловозом у тамној одјећи, без ношења ретрорефлективних обиљежја или неких извора свјетлости као што су батеријске лампе или чак свјетло на мобилним телефонима.

Драгослав Пена из Полицијске управе Мркоњић Град, Јединице за безбједност саобраћаја, рекао је да Полицијска управа на подручју које покрива није имала погинулих пјешака прошле године, али да су забиљежени случајеви у којима је једно лице теже повријеђено, а четири лица лакше, од чега је једно дијете.

Он је нагласио да ће у наредном периоду на овом подручју настојати да повећају ниво безбједности у саобраћају.

Директор ове школе Жељка Бабић рекла је да су овакве активности веома важне, посебно јер се ученици ове школе крећу коловозом који нема тротоара. Најмлађи ученици ове образовне установе јуче су кроз игру учили о основним правилима понашања у саобраћају, а ученик петог разреда Лука Ремија рекао је да је важно да гледају правила на цести и да ли има аутомобила ако желе да пређу улицу.

Ауто-мото савеза Републике Српске са 48 ауто-мото друштава традиционално спроводи ову кампању уз подршку Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Српске и републичке Агенције за безбједност саобраћаја. Кампања "Буди видљив, не буди фигура" траје до 29. фебруара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана