Прњавор: Ученици сакупили 650.000 флаша за рециклажу

Срна
Foto: Независне Новине

ПРЊАВОР - Ученици и радници прњаворске Основне школе „Бранко Ћопић“ већ 11 година су са грађанима овог града удружени у мисији прикупљања ПЕТ амбалаже.

Осим што рециклажом спасавају свијет, зарађеним новцем од продаје флаша помажу школи и ученицима.

За нешто више од деценију трајања акције, на рециклажу су послали више од 25 тона ПЕТ амбалаже, што је око невјероватних 650.000 флаша, а да су задовољни учињеним за „Независне новине“ истиче школски психолог Јелена Радивојевић Ступар.

„Када смо кренули с овом идејом знали смо да је промјена свијести и навика тежак и дуготрајан процес. На почетку људи нису вјеровали да прикупљена пластика стварно иде на рециклажу јер се у другим градовима дешавало да исти камион испразни и куполе за пластику и контејнере за неразврстани отпад. Касније су очекивали да школа одустане од ове активности. Међутим, ми смо истрајали, премостили многе препреке и данас видимо да смо успјели унаприједити еколошку свијест код својих ученика, као и код многих грађана Прњавора, што је и био главни циљ ове идеје“, наводи она.

Иако је откупна цијена ниска, ипак није безначајна. Како истичу, најважније им је било да код ученика развију осјећај да својим активизмом унапређују рад школе и живот у заједници, али вољели би да постоје и субвенције за прикупљање секундарних сировина.

„Водили смо се максимом 'Зрно по зрно - погача', тако да смо од новца добијеног продајом амбалаже успјели купити неколико клима-уређаја, телевизора, као и помоћи ученицима да оду на екскурзију“, рекла је Радивојевић Ступарова.

Када су давне 2012. године започели своју мисију, многима је, према ријечима школског психолога, било чудно што школа сакупља секундарне сировине.

„Међутим, како је свима постајало све јасније колико је будућност човјечанства на планети угрожена те колико смо загадили природу све више одраслих је почело да мијења своје животне навике, тако да сада, 11 година касније, вјерујем да већина одраслих нашу школу доживљава као покретача позитивних промјена у заједници“, рекла је она.

У акцију прикупљања ПЕТ-а вриједно је укључена и ученица четвртог разреда Сара Максимовић, која је за „Независне новине“ истакла да је у свом разреду прва почела сакупљати ПЕТ амбалажу и доносити у школу, а својим примјером заслужна је што је активност „Петак за ПЕТ“ постала изразито успјешна.

„У сакупљању ПЕТ амбалаже помажу ми мој брат Лука и комшије, који редовно чувају празне пластичне флаше за мене. Угледајући се на мене кренуло је још неколико ђака из мог одјељења да доноси ПЕТ амбалажу. Послије неког времена моја учитељица је одлучила да фотографише ученике који доносе ПЕТ амбалажу и да фотографије објављује на Фацебоок страници школе“, наводи Сара.

Како истиче, након тога се повећао број ђака који сакупљају и доносе флаше у школу.

„Драго ми је што моја школа има овакву акцију, гдје може доста дјеце да учествује и помаже својој околини. Придружите се акцији јер наш мали труд може много помоћи природи. Немојте заборавити да је 'Петак за ПЕТ'„, закључила је она.

Како би активност била што успјешнија, ученицима и радницима школе помажу Комунално предузеће „Парк“ Прњавор, Градска управа Прњавор, Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС, као и бројне фирме, донатори и појединци.

Иначе, осим прикупљања ПЕТ амбалаже, у овој прњаворској основној школи се већ неколико година прикупља и папир, а ученици се укључују и у активности уређења дворишта, као и у разне креативне радионице.

Супер еко-школа

Ова прњаворска основна школа добила је и сертификат „Супер еко-школа“ у оквиру пројекта „Мисли о природи!“, гдје су реализовали 114 различитих активности.

„Добијена потврда је круна наших дугогодишњих еколошких напора да континуирано радимо на едукацијама и практичним активностима како бисмо код ученика, родителја и локалне заједнице унаприједили еколошку свијест“, истакла је Радивојевић Ступарова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана