Ученици из Kостајнице сутра на "Путу сјећања" до Доње Градине

Срна
Ученици из Kостајнице сутра на "Путу сјећања" до Доње Градине

КОСТАЈНИЦА, - Око 50 ученика Основне школе "Петар Мећава" и Средњошколског центра Костајница сутра ће бициклима кренути на "Пут сјећања" до Доње Градине, те на тај начин обиљежити Дан сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац.

На овај начин општина Костајница ће обиљежити 22. април, Дан сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Планом "Пута сјећања" предвиђено је да ученици положе вијенац и прислуже свијеће код спомен-обиљежја на једној од двије масовне гробнице на Зечевом брду у Костајници гдје је у Другом свјетском рату, након масовног покоља 1942. године, покопано око 2.600 мушкараца, жена и дјеце.

Потом слиједи рута до Спомен-крста код цркве Свете Петке у Козарској Дубици, а затим до Спомен-костурнице код цркве Светог апостола Марка у Драксенићу. Посљедња етапа пута вози се до Спомен-подручја Доња Градина гдје је планирано полагање вијенца, обилазак комплекса и историјски час.

Након што су 22. априла 2021. године овај пут бициклима самоиницијативно прешли дјечаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић, одајући на тај начин пошту јасеновачким логорашима, већ другу годину заредом овај догађај организује општина Костајница.

Општинска управа је подржала идеју двојице дјечака с циљем да овакав начин обиљежавања 22. априла - годишњице пробоја логораша и Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац постане традиција, те да се из Костајнице пошаље порука о потреби његовања културе сјећања на страдање народа Поткозарја.

На старту "Пута сјећања" сутра ће бити обиљежен и званични почетак превентивне активности "Звони да те виде! Нека блиста бициклиста!" коју спроводи АМС Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана