Ученици дежурају у школама широм БиХ, професор из Брчког тврди да је то незаконито

ГС
Ученици дежурају у школама широм БиХ, професор из Брчког тврди да је то незаконито

У зависности од индивидуалних правилника, у већини основних и средњих школа у Српској и БиХ и даље су присутне дежуре ученика. Међутим, професор и активиста из Брчког указује на то да је ријеч о поступању изван закона, уз кршење конвенције о правима дјетета.

Наиме, у времену бивше Југославије у основним и средњим школама успостављене су дежуре ученика, који углавном у пару, бораве у непосредној близини улаза у образовну установу. Таква пракса је заступљена и данас у већини школа на простору цијеле Српске и БиХ.

Међутим, професор и активиста из Брчког Божидар Јовић тврди да је дежурство ученика као такво изван закона, оквира педагошких норми и стандарда, а у коначници није усклађено ни са наставним плановима и програмима.

"То је један неплански рад с дјецом који, уколико треба да постоји, мора бити законски дефинисан те педагошки оправдан. Наиме, нигдје у педагошкој науци не постоји термин дежурства ученика те као такво не смије бити дио наставног процеса, нити га смију и требају школе користити као феномен", каже Јовић за Кликс.ба.

Угрожавање безбједности ученика

Он истиче и да је изузетно битан сигурносни аспект, с обзиром на то да се ученици налазе на самом улазу у школу те су изложени трећим особама које долазе у образовну установу.

Умјесто дежурства ученика, наш саговорник који у образовном систему као профсор и наставник дјелује већ двије деценије, предлаже увођење портира, односно чувара, који би имао знатно шира овлаштења у односу на малољетнике.

"Нажалост, у Србији смо имали ситуацију у којој је двоје ученика смртно страдало искључиво јер су били дежурни. Сматрам да је такав вид излагања ученика непосредној опасности потпуно неприхватљив. Такође, ми имамо феномен у којем све остале јавне установе и институције имају портире и чуваре, а једино школе не. Ту видимо да систем не размишља у правцу заштите дјетета", наглашава Јовић.

Иначе, Јовић је угрожавање права дјетета на сигурно окружење и процес наставе у складу са педагошким стандардима указао и Институцији омбудсмана за људска права у БиХ.

У својој пријави он наводи да је феномен "дежурство ученика" успостављен прије оквирно 40 година, а који противријечи законским прописима који уређују област образовања.

Даље пише да су прекршени Оквирни закон о основном и средњем образовању у БиХ, као и Закон о образовању у основним и средњим школама Брчко дистрикта БиХ.

Позивајући се на њихове чланове, истиче да је доказано да су основне и средње школе Брчко дистрикта БиХ незаконито, кроз интерна правила, увеле дежурство ученика које нарушава њихову сигурност у школи.

"Дежурство није утврђено стандардима и нема доказану педагошку вриједност, дежурни ученици су неоправдано одсутни са часова непосредне наставе и у току дежурства имају улогу школских портира, који дочекују особе које долазе у школу, легитимишу их и записују њихова имена у свеску дежурних ученика, звоне за почетака и крај часа, носе од разреда до разреда књигу огласа, испуњавају наредбе управе школе, наставника и стручних сарадника и обављају друге послове. Дакле, дежурни ученици обављају послове за корист школе", написао је Јовић.

Он позива на забрану овакве праксе, истакавши да су у Србији и Хрватској, дежурства ученика забрањена или инспекције излазе на терен и рјешењем га забрањује, док у осталим земљама Европске уније дежурство ученика никада није постојало.

С друге стране, осим о Брчко дистрикту, иста пракса је заступљена и у осталим дијеловима БиХ те се дежуре ученика у већини школа и даље проводе. То је посебно заступљено у онима у којима још увијек није осигурано присуство заштитара.

Омбудсман пребацио "врући кромпир"

Након Јовићевог дописа, Институција омбудсмана за људска права у БиХ "врући кромпир" је пребацила на брчанско Одјељење за образовање, Педагошку институцију те Инспекторат.

У свом допису стручни савјетник омбудсмана у БиХ позвао је наведене институције да утврде оправданост наведених кршења права дјеце те да наложе њихово отклањање, уколико се утврде као такве.

Из Инспектората Брчко дистрикта у одговору који је сачињен омбудсману за људска права у БиХ су навели да је Јовићев допис упућен између осталог и на адресе школа у том дијелу БиХ на изјашнавање.

Подсјетивши да дежурство ученика није обавезно, инспектор је нагласио да свака школа има своја властита правила, а дежурство ученика је уврштено као вид одговорности и посматра се са педагошког аспекта. Наглашено је да је у неким школама одређено то да не могу дежурати ученици са изреченом одгојно-дисциплинском мјером.

Суштински исти одговор је стигао и из брчанског Одјељења за образовање из којег су такође од школа затражили изјашњење, истакнувши да правила школа предлажу наставничка вијећа и директори, док их доносе школски одбори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана