У зиму са полупразним шпајзом

Данијела Бајић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Иако је вријеме да се заврну рукави и крене у припрему зимнице, ријетке су домаћице које ће ове године попунити теглама полице у шпајзу, јер су цијене поврћа, због овогодишње кише и града, отишле у небо, а то је забринуло и продавце, који страхују да ће остати без зараде.

Временске непогоде довеле су до скока цијена поврћа на локалним пијацама и до 200 одсто, због чега купаца за ту робу готово да и нема, у шта се увјерила и екипа “Гласа Српске”, која је обишла једну од најпрометнијих бањалучких пијаца.

Претходних година у ово доба грађани су се, кажу трговци, увелико интересовали за поврће за зимницу и куповали га, док овог августа на прсте једне руке могу пребројати колико је људи питало колико кошта врећа краставаца или паприка за кисељење.

Дугогодишњи трговац на пијаци Мирјана Ђилас прича да је ситуација неизвјесна, јер понуда никад није била тања те да је и оно што имају, према њеним ријечима, скупље за 100 одсто.

- Килограм краставаца је 3,5 КМ, али их је јако тешко наћи. Мало ко их има у понуди. Килограм паприка, ако се купују на гајбу, је двије марке - казала је Ђиласова.

Додала је да ће она, без обзира на поскупљење, и ове године правити зимницу, као и већина других који су то чинили раније, али сигурно у знатно мањим количинама.

- Планирала сам да закиселим врећу краставаца и гајбу паприка, чисто да се нађе у шпајзу. Примјера ради за петнаестак мањих тегли потребно је десет килограма краставаца, што ће, по садашњим цијенама, коштати 35 КМ. Међутим, оне се мијењају из дана у дан и према најавама произвођача, како вријеме буде одмицало и цијене ће бити све више - рекла је Ђиласова.

Разлога за оптимизам нема ни продавачица Драгица Костић, која каже да је нека роба скупља и више од 200 одсто у односу на лани.

- Само кад кренем од махуна - оне су лани коштале три марке, а тренутно је за килограм овог поврћа потребно издвојити и до 12 КМ. Остало поврће и воће да и не спомињем - рекла је Костићева.

Предсједник Удружења повртара Српске Дарко Илић каже да је право вријеме за почетак припремања зимнице, јер се сад нешто иоле квалитетно може наћи.

- Поврће је цјеновно недоступно већини становника. За по килограм кромпира, лука и паприке потребно је десет КМ. То још нисмо дочекали. Купуса за кисељење, који ми производимо, много је посађено, међутим због града нећемо извући ни 30 одсто од тога, тако да ће цијена бити сигурно виша него лани - рекао је Илић.

Извршна директорица Удружења грађана “ТоПееР” Добој Снежана Шешлија казала је ће мало ко од грађана, поред свих силних трошкова, ове године успјети да издвоји новац и за зимницу.

- Цијене су такве да их потрошачи не препознају. Толико су скочиле да се процентом више не рачунају. Прије неколико дана смо обишли пијаце и у разговору са трговцима сазнали да оно што су лани откупљивали за 30 фенинга данас плаћају 2,5 КМ - рекла је Шешлија.

Захтјев

Предсједник Удружења повртара Српске Дарко Илић каже да ће данас од предсједника Републике Српске писаним путем затражити да из редовних средстава, која су ове године предвиђена за поврће, 50 одсто буде исплаћено до 1. октобра, да би пољопривредници колико-толико могли измирити обавезе према добављачима.

- Остали дио може да буде исплаћен када је и предвиђено, односно до 30. новембра, када предајемо фактуре на основу којих се ради други обрачун - рекао је Илић и додао да су то тражили и од ресорног министарства, али због неких правних проблема нису добили обећање да ће њихов захтјев бити испоштован.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана