У жељезари Илијаш уништено 2.490 комада оружја

СРНА
У жељезари Илијаш уништено 2.490 комада оружја

САРАЈЕВО - У Жељезари Илијаш данас је уништено 2.490 комада прикупљених и заплијењених пушака, пиштоља, комада дијелова оружја и пратеће опреме, саопштило је Министарство безбједности у Савјету министара.

"Данас уништавамо оружје које су грађани добровољно предали, или је конфисковано кроз оперативни рад наших полицијских агенција", рекао је предсједник Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ Ермин Пешто.

Он је напоменуо да је злоупотреба ватреног оружја један од највећих безбједносних проблема у БиХ.

Пешто је апеловао да грађани помогну надлежнима, нарочито због чињенице да се све већи број злоупотреба малог оружја и лаког наоружања биљежи и у случајевима породичног насиља.

Из Министарства су навели да се овом акцијом жели скренути пажња на опасности које вишак оружја и слабо осигурано и незаконито посједовано оружје представљају за свакодневну безбједност грађана.

Пешто је појаснио да се акција уништавања малог и лаког оружја одвија
у сарадњи са полицијским тијелима из БиХ и уз подршку међународних партнера.

Уништавање наоружања организовао је Координациони одбор за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ, у сарадњи са ЕУ, Развојним програмом УН /УНДП/ у БиХ и Центром за контролу малокалибарског и лаког наоружања у источној и југоисточној Европи /СЕЕСАЦ/.

У БиХ је од 2016. године пронађено и уништено 25.000 комада и дијелова оружја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана