У завршној фази штампе и дистрибуције уџбеника

Srna
У завршној фази штампе и дистрибуције уџбеника

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево у завршној је фази штампе и дистрибуције уџбеника у књижаре широм Републике Српске, а цијене су на нивоу прошлогодишњих, изјавио је Срни вршилац дужности директора овог предузећа Предраг Спасојевић.


“Завод је и ове године понудио родитељима могућност куповине уџбеника и школског прибора на рате у свим малопродајним објектима. То је могућност коју нудимо дуги низ година, за коју не влада велико интересовање, али наша одлука је да понудимо ову опцију”, рекао је Спасојевић.

Он сматра да је куповина уџбеника на рате у виду претплате свакако добра опција и олакшава родитељима спремање школараца за септембар и нову школску годину.

Нови уџбеници у школској 2024/2025. години за основну школу су “Прва књига” /уџбенички комплет за први разред основне школе/, “Дигитални свијет” за четврти разред, “Математика” и “Радна свеска за математику” за пети разред, “Историја” за шести и седми разред, “Читанка”, “Физика”, “Збирка задатака за физику” и “Основи информатике” за осми разред, те “Математика” и “Збирка задатака из математике” за девети разред.

У школској 2024/2025. години нови уџбеници за средњу школу су “Социологија” за трећи и четврти разред гимназије, “Филозофија” за четврти разред гимназије, “Хигијена са здравственим васпитањем” за други разред средње школе, струка здравство, занимање медицински техничар, акушерско-гинеколошки техничар, физиотерапеутски техничар и педијатријски техничар, за трећи разред за занимање фармацеутски техничар и за први разред за занимање зубно-стоматолошки техничар.

Нови уџбеници су и “Рачунари и програмирање” за други разред средње школе, струка машинство и обрада метала, занимање машински техничар за компјутерско конструисање и техничар це-ен-це технологија, “Безбједност и регулисање саобраћаја” за други разред средње школе, занимање возач моторних возила, струка саобраћај, “Естетско обликовање” за други разред средњих стручних школа, струка текстилство и кожарство, занимање модни кројач.

Међу новим издањима је уџбеник “Банкарског пословања” за трећи разред средњих стручних школа, струка економија, право и трговина, занимање банкарски техничар, “Збирка задатака из привредне математике” за трећи и четврти разред средње стручне школе за сва занимања струке економија, право и трговина.

“У процедури одобравања је још неколико рукописа уџбеника за средње школе, те ћемо по добијању одобрења за ове уџбенике приступити и њиховој припреми и објављивању”, напоменуо је Спасојевић.

Он је истакао да се дигитализација садржаја уџбеника врши у складу са стратешким документима Владе Републике Српске и планом пословања Завода.

Спасојевић је навео да је процес започет пилот-пројектом, а сада то представља значајан искорак у образовном систему и уџбеничкој политици Републике Српске.

“Завод је с циљем извршења и спровођења дигитализације уџбеника основао посебно службу која се бави дигитализацијом садржаја. За све уџбенике код којих се врши дигитализација закључује се уговор и обезбјеђују ауторска права за све садржаје, у складу са законским процедурама. Садржаји уџбеника прате штампани уџбеник и одобрени су од аутора уџбеника”, рекао је Спасојевић.

Када је ријеч о обезбјеђивању уџбеника од Владе Републике Српске, Спасојевић је навео да ће, када званично добију закључак Владе и инструкцију ресорног министарства, моћи да планирају испоруке уџбеника по школама.

Спасојевић је додао да Завод има и низ активности на пољу издаваштва и промоције дјела из области белетристике.

“Нама слиједе сајмови књига у Источном Новом Сарајеву, Бањалуци и Београду, гдје ћемо представити своја издања и уприличити промоције. Половином септембра очекујемо да из штампе изађу награђени романи са конкурса жЗлатна соваж и награђена књига за дјецу жСовицаж. Планирали смо да добитницима у септембру уручимо награде”, најавио је Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана