У Вишеграду обиљежавање Дана бораца и 218 година од Првог српског устанка

Срна
Foto: вишеград365

БАЊАЛУКА- У Вишеграду ће у понедјељак, 14. фебруара, бити обиљежено 218 година од почетка Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су живот дала 23.752 припадника оружаних снага Српске.

Према програму, обиљежавање почиње у манастиру Добрун у 10.30 часова служењем парастоса погинулим устаницима, а у 11.00 часова полагањем вијенаца и цвијећа код споменика вожду Карађорђу.

Потом ће у Вишеграду у 12.00 часова код споменика погинулим борцима бити служен помен, те положени вијенци и цвијеће, као и обраћање званичника.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима у Бањалуци да је Први српски устанак у суштини био српска револуција и "устанак свих устанака" и био инспирација ратовима које је српски народ водио за слободу.

Милуновић је навео да је повод за Први српски устанак била Сјеча кнезова, догађај од 2. фебруара 1804.године када су Турци побили већи број виђенијих Срба, а да се као почетак узима 15. Фебруар 1804. године када је на скупу у Орашцу донесена одлука да се крене у борбу, а за вожда изабран Карађорђе Петровић.

Он је истакао да су Првим српским устанком Срби показали да турско царство није несаломиво и да ће му убрзо доћи крај, те напоменуо да је значајна била подршка Русије устаницима.

"Устаници су имали значајне резултате све док је та подршка трајала, међутим, када је потписано примирје 1812. између Русије и Турске, Турци су све своје снаге могли да усмјере према Србији. Мала српска војска није могла дуго да одолијева нападима, па 1813. године Београд поново пада Турцима у руке", навео је Милуновић.

Он је нагласио да о томе шта Први српски устанак представља за Републику Српску говори и чињеница да је тај датум установљен као Дан бораца оружаних снага Српске, те честитао свим борцима празник.

Милуновић је подсјетио да је Војска Републике Српске /ВРС/ формирана 12. маја 1992. године, те да је, према подацима тадањег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210.000 мобилисаних бораца.

"Рат је био дуг и исцрпан и тежак и водио се на широком фронту. Око 2.500 километара је била дуга линија коју су покривале оружане снаге Републике Српске и у тим борбама смо изгубили 23.752 борца", рекао је Милуновић.

Он је подсјетио је да Српска ове историјске догађаје обиљежава заједно са Србијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана