У уторак је Огњена Марија, заштитница жена: Ово никако не треба радити

ГС
У уторак је Огњена Марија, заштитница жена: Ово никако не треба радити

Српска православна црква у уторак 30. јула прославља празник Свете великомученице Марије, у народу познате као Огњена Марија. У народу се вјерује да се на њен дан не сме "ни конац у иглу уденути", али треба избјегавати и још неке, љети омиљене радње.

Празник Огњене Марија прославља се 30. јула, није црвеним словом обиљежен у црквеном календару, али је изузетно поштован у српском народу, нарочито међу женама.

У традицији Света Марина је представљена као сестра Светог Илије, чији се дан прославља 2. августа. Према предању, она од брата крије када је његов празник да се он не би од среће и славља заборавио и громовима уништио цијели свијет.

Али и Марија пали и кажњава огњем, по чему је и добила назив Огњена. Зато се на њне дан ништа не ради, ни у кући, ни у пољу, у народу је позната забрана "ни конац у иглу уденути". Ако се ово не испоштује, верује се да ће се тако светитељка увредити, па ће послати ватру и громове. Постоји пословица која каже: "Ко слави Огњену Марију, сигуран је у летину!"

Народно предање памти многе несрећне случајеве који су се догодили на Огњену Марију, када су се пливачи удавили у рекама и језерима. Зато се вјерује да на Огњену Марију треба избјегавати купање у "великим водама". И поред љетње жеге, освјежење у базенима, ријекама и другим већим водама треба оставити за сутрашњи дан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана